Kultura

Kultna slovenska čokolada Gorenjka letos praznuje sto let

Tovarna čokolade Gorenjka letos praznuje sto let, kar bodo v Mestnem muzeju Radovljica junija obeležili s posebno razstavo o stoletni zgodovini tovarne. Zato prosijo za pomoč pri zbiranju spominov in predmetov iz Gorenjke. V muzeju sicer hranijo precej obsežno zbirko Gorenjkinih čokoladnih ovitkov, gradivo pa bi radi še dopolnili.

Imaš spomin na čokolado Gorenjka? Deli ga!

Za razstavo o tovarni čokolade Gorenjka intenzivno zbirajo različne predmete. “Za nas je zanimivo vse, kar je povezano z Gorenjko. Od starih fotografij čokolade, proizvodnje ali denimo delavcev na sindikalnem izletu, do starih ovitkov čokolade, propagandnih materialov, letakov, plakatov in koledarjev,” je pojasnila kustosinja Mestnega muzeja Radovljica Katja Kreutz Praprotnik.

Ljudi, ki imajo tovrstne predmete, poziva, naj jih pokažejo. Če pa jih doma ne želijo več ali pa jih želijo celo zavreči, pa jih muzej lahko tudi prevzame.

Kot posebej zanimive je izpostavila tudi spomine ljudi, ki so v Gorenjki nekoč delali ali bili kako drugače povezano z njo. “Gre za spomine, ki jih je vredno ohraniti za naše zanamce, saj si ljudje že sedaj težko predstavljajo, kako je potekalo delo pred drugo svetovno vojno in tudi po njej,” je pojasnila.

Valjčni stroj iz topovskih granat

Pri pripravi razstave, ki bo predvidoma na ogled od začetka junija do konca oktobra, muzej sodeluje tudi z družino Zavrtanik, ki je bila ustanoviteljica tovarne. Proizvodnjo čokolade je namreč v Lescah leta 1922 začel tržaški Slovenec Adolf Zavrtanik, ki je iz topovskih granat izdelal valjčni stroj za drobljenje kakava.

Leta 1928 so Zavrtanikovi zgradili tovarno s sodobnimi stroji. Takrat so na leto izdelali okoli 15 ton čokolade in čokoladnih izdelkov. Zaradi kakovosti so njihove čokolade slovele daleč naokrog, tako so bili med njihovimi rednimi kupci tudi člani kraljeve družine Karadžordžević.

Med vojno je delo v tovarni v veliki meri obstalo, po njej pa je bila Tvornica čokolade Zavrtanik nacionalizirana. Adolf Zavrtanik je tudi po tem ostal v tovarni kot tehnični vodja in kljub povojnemu pomanjkanju mu je uspelo vzpostaviti proizvodnjo čokolade z nadomestki. Za očetom pa je tehnično vodstvo prevzela njegova hči.

Gorenjka, tovarna čokolade je bila ustanovljena leta 1948, deset let pozneje pa je bila preimenovana v Gorenjko, tovarno čokolade Lesce. Leta 1964 se je podjetje pridružilo tovarni Šumi v Ljubljani, nekaj let pozneje pa je tovarna skupaj s Šumijem prešla v sistem Žita Ljubljana.

Šele v začetku 80. let minulega stoletja so proizvodnjo čokolade iz stare tovarne preselili na današnjo lokacijo. “Takrat je tudi mojster stripa Miki Muster pripravil podobo deklice z avbo, ki jo poznamo vsi ljubitelji te čokolade,” je spomnila kustosinja.

Razstava bo pripravljena tako, da bo lahko gostovala tudi drugod, denimo v samem podjetju Gorenjka. Odprtje razstave pa bodo v Radovljici spremljali različni dogodki, od sladke delavnice do nagradne igre. Pri slednji bodo šolarje povabili k izdelovanju osnutkov ovitkov za čokolado Gorenjka. Najboljše čakajo sladke nagrade, izdelke pa bodo tudi razstavili.

STAkrog
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button