Kultura

Mineva 30 let od smrti ikone Hollywooda Audrey Hepburn

Ob imenu Audrey Hepburn se marsikomu prikažejo prizori iz filmov, kot sta Rimske počitnice in Zajtrk pri Tiffanyju. Že vloga v Rimskih počitnicah, ki je bila njena prva velika vloga, ji je prinesla oskarja za glavno igralko in jo izstrelila med zvezde. Bila je ena največjih igralk klasične dobe Hollywooda. Umrla je na današnji dan pred 30 leti.

Audrey Hepburn se je kot Audrey Kathleen Ruston rodila 4. maja 1929 v bruseljski četrti Ixelles mami Nizozemki in očetu Britancu. Sledili so obiski Londona, saj je kot najstnica sanjala, da bo postala baletna plesalka. Vendar pa se je zaradi vojne, ki jo je pustila telesno šibko, profesionalnemu plesu morala odpovedati. Ostala ji je druga izbira – igralski poklic.

Študirala je balet v Amsterdamu in igro v Londonu, kjer je tudi nastopala na West Endu. Preboj zanjo je bilo srečanje s francosko pisateljico Colette, ki jo je izbrala za vodilno igralko v odrski priredbi kratke zgodbe Gigi na Broadwayu. Temu sta sledili vloga v romantični komediji Rimske počitnice iz leta 1953 in poznejša slava.

Že s prvo vlogo v Rimskih počitnicah, v katerih se je kot princesa iz Evrope zaljubila v čednega novinarja v podobi Gregoryja Pecka, se je uvrstila med najbolj priljubljene hollywoodske igralke. Poleg oskarja ji je prinesla tudi zlati globus in britansko bafto.

Temu so sledili številni prav tako uspešni filmi, kot so Sabrina (1954), Vojna in mir (1956), Ljubezen popoldne (1957), Nunina zgodba (1959) in Moja lepa dama, (1964), med temi pa še Zajtrk pri Tiffanyju (1961), v katerem je z vlogo čedne, iskrive in samosvoje Holly Golightly potrdila tudi svoj status modne ikone.

Ena redkih z oskarjem, emmyem, grammyem in tonyem

Audrey Hepburn je s francoskim modnim oblikovalcem Hubertom de Givenchyjem, ki je zanjo kot svojo muzo ustvaril številne obleke, tudi za filme, ohranila tesno prijateljstvo vse do svoje smrti 20. januarja 1993. Bila je ena najbolj fotografiranih zvezdnic. Z njenim videzom so sicer tesno povezani še črna očala, visoko speta pričeska, mala črna obleka, ovratna ruta in biserna ogrlica.

Na velikem platnu je zaigrala ob zvezdnikih, kot so Humphrey Bogart, Cary Grant in Sean Connery. Ob številnih priznanjih je kot ena redkih osebnosti prejela vse štiri največje ameriške nagrade v zabavni industriji – oskar, emmy, grammy in tony.

Umrla je štiri leta po zadnjem filmu zaradi raka na črevesju. Pri Ameriškem filmskem inštitutu so jo leta 1999 razglasili za tretjo največjo zvezdnico v zgodovini filma. Delovala je tudi kot Unicefova ambasadorka dobre volje.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button