Življenjski slog

Varno pošiljaj seksualna sporočila in fotografije

Pošiljanje seksualnih sporočil in fotografij je danes nekaj normalnega za večino ljudi. Ampak v digitalnem svetu ni nič varno in zadnja žrtev vdora v zasebnost je bila ameriška igralka Bella Thorne. Kaj lahko storiš, da se prepričaš, da bodo tvoje digitalne zadeve ostale samo v tvojih rokah?

Primer Belle Thorne je odmeven v medijih, ni pa prvi in na žalost verjetno ne zadnji primer vdora v zasebnost. Živimo v času sekstanja in pošiljanja golih fotografij. Ko smo ločeni od partnerja radi popestrimo svoje spolno življenje s seksualnimi sporočili in fotografijami. Ampak v digitalnem svetu se moraš zaščititi in se prepričati, da so tvoje zasebne stvari res zasebne. Kaj se torej da storiti, da lahko uživaš v varnem digitalnem seksu?

Ne pošiljaj nekomu, ki mu ne zaupaš

Stvari, za katere ne želiš, da pridejo v javnost, ne pošiljaj nekomu, ki mu ne zaupaš popolnoma. Prav tako se prepričaj, da takšne zadeve želi videti. Če druga oseba ne želi videti tvojih eksplicitnih fotografij ji nič ne prepričuje, da bi jih delila dalje.

Izogni se delom telesa, po katerih te lahko prepoznajo

Tvoja odločitev je, katere dele telesa želiš vključiti v fotografijo. Ampak takšne fotografije morajo biti v prvi vrsti brez obraza, da nisi prepoznaven, če slučajno pridejo v napačne roke. Prav tako se možnost prepoznavanja poveča, če vključiš druge stvari, po katerih si prepoznaven, npr. rojstna znamenja.

Izbriši metapodatke

Za svoje dobro porabi kakšno minutko, da fotografijo preneseš na računalnik. Tam lahko izbrišeš metapodatke, ki jih ima večina fotografij, posnetih z mobilniki. Ti namreč ne vsebujejo samo tega, kdaj je bila fotografija posneta, ampak običajno tudi njeno lokacijo, model kamere itd. Na sistemu Microsoft Windows lahko to storiš enostavno, greš pod podrobnosti fotografije in pojavi se opcija, da izbrišeš podrobnosti in osebne podatke. Napotke za druge operacijske sisteme lahko najdeš na spletu.

Uporabi varno povezavo

Tako imenovani VPN-ji so postali popularni, saj imamo z njihovo pomočjo zasebne povezave na internet. Najbolj varno je, da se na internet povežeš z njimi. Če to ni možno pa vsaj uporabi varno brezžično omrežje. Nikoli ne pošiljaj zasebnih podatkov preko javnega Wi-Fi-ja!

fotografij, fotografirajo, digitalne, internet, pošiljaj, zasebne, varno
Prepričati se moraš tudi, da prejemnik sporočil ali fotografij ni povezan na javni Wi-Fi. Hekerji tako najlažje ukradejo datoteke.

Pazi, da jih ne nalagaš na oblak

Kar nekaj mobilnih telefonov ima opcijo, da se kopije digitalnih zadev shranijo na oblak – iCloud, Google Drive … Prepričaj se, da tvoj mobilnik tega ne počne, saj internet ni varen – ne glede na to, kaj te storitve trdijo.

Izbriši dokaze

Tudi, če si na fotografijo izjemno ponosen, saj je odlično izpadla, se je treba od nje posloviti. Uživaj v trenutku in ne izzivaj usode s tem, ko fotografijo hraniš na svojem telefonu ali kje drugje. Prav tako se izogibaj pošiljanja preko aplikacij, ki fotografijo shranijo npr. Facebookov Messenger.

 

 DOSTOP.si / MK
 Freepik 

Sorodni članki

Back to top button