GlasbaKultura

APZ Maribor nagrajen v Arezzu

APZ-jevci uspešni kar v štirih kategorijah

Akademski pevski zbor (APZ) Maribor, ki ga vodi skladateljica Tadeja Vulc, je na 66. mednarodnem zborovskem tekmovanju v italijanskem Arezzu osvojil prvo nagrado v sakralni kategoriji.

V drugih kategorijah je dosegel še dve drugi in eno tretje mesto ter prejel posebno nagrado za izvedbo obvezne sodobne skladbe. Absolutna zmaga tekmovanja pa je šla na Filipine.

APZ Maribor je bil ustanovljen leta 1964 kot moški Pevski zbor KUD Študent. Vodil ga je Stane Jurgec. Leta 1991 se je preimenoval v APZ Maribor in ime obdržal do danes.

Od leta 2002 je zbor vodila Zsuzsa Budavari Novak, nato pa ga je leta 2012 prevzela skladateljica Tadeja Vulc. Pod njenim vodstvom je zbor dosegel vidne rezultate, med drugim zlato priznanje na Naši pesmi ter uspehe v Nemčiji in Španiji. V zadnjih letih je izvedel tudi mnoga dirigentkina dela.

Zborovsko tekmovanje v italijanskem Arezzu je eno od šestih mednarodnih zborovskih tekmovanj v Evropi – poleg Varne, Debrecena, Tolose, Toursa in Maribora, katerih zmagovalci se potegujejo za veliko nagrado Evrope v zborovskem petju. Na njih je bilo uspešnih že več slovenskih zborov.

»Priprave na to tekmovanje so dejansko 6-letne, torej od kar smo začeli delati z dirigentko Tadejo Vulc, kajti brez izkušenj, ki smo si jih nabrali v teh letih z različnimi koncerti in tekmovanji se niti ne bi uvrstili na to tekmovanje, kaj šele se vrnili s takšno bero priznanj. Prejete nagrade so nam potrditev, da delamo pravilno in kakovostno. Se nam je pa zopet za malo zmuznila tista »ta zadnja« zmaga in vstopnica v finalno tekmovanje za Veliko zborovsko nagrado Evrope. A nič ne de, s tem dobiš samo še dodatno motivacijo za naslednjo sezono,« je za Dostop.si po končanem tekmovanju v Arezzu povedal Uroš Jurgec, predsednik APR Maribor.

»Načrti za naprej? Še pred začetkom sezone se veselimo povabila Univerze v Mariboru k prepevanju, skupaj s še z dvema zboroma, ob inavguraciji rektorja. Upam, da je to povabilo pokazatelj za boljše sodelovanje med APZ Maribor in univerzo. V oktobru, ko se naša sezona dejansko začne bomo najprej izvedli avdicijo, kamor že sedaj vabim vse, ki jih zanima vrhunsko zborovsko petje. Omenil bi še izdajo notne zbirke z zgoščenko v novembru ter izvedbo velike novitete za zbor in komorni orkester – Requiem, ki nastaja pod peresom naše dirigentke Tadeje Vulc,« zaključuje Jurgec.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSTA, DOSTOP.si
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button