Kultura

Peter Pan iz rokopisne različice večji egoist in nekoliko hudobnejši

Škotski pisatelj in dramatik J. M. Barrie je v prvi različici zgodbe o Petru Panu lik večnega mladeniča predstavil v nekoliko temačnejši različici, kot ga poznamo danes.

Barrie (1860-1937) je prvo različico zgodbe o Petru Panu in Wendy očitno popravil, da bi bila primernejša bralcem ob izidu knjige leta 1911. Pisatelj si ni želel, da bi bil lik Petra Pana razumljen preveč negativno, zato je iz njegovega opisa izbrisal, da je “škratovski deček”, ki Wendy odgovarja “kljubovalno” in skuša biti “bolj prezirljiv kot kadarkoli”.

Pred kratkim objavljeni rokopis je pokazal, da je Barrie Petra Pana namenoma naredil bralcem prijaznejšega.

Po besedah urednice nove izdaje Jessice Nelson je Peter Pan iz prve različice zgodbe večji egoist, celo hudobnejši. Pisatelja se ni bilo strah spustiti v polje temačnega, s prvotno različico pa je najverjetneje želel pokazati, da so otroci lahko tudi ostri.

Prav tako je drugačno ime imela Dežela Nije (Neverland), ki jo je pisatelj izvirno poimenoval Never Never Land (Dežela Nije, Nije). S tem je želel poudariti, da gre resnično za deželo, ki je odrasli ne bodo nikoli, nikoli mogli obiskati.

Peter Pan prvotno v dramski predstavi

Barrie je Petra Pana najprej predstavil v drami, ki so jo uprizorili leta 1904, leta 1911 pa je dramsko besedilo spremenil v zgodbo, kot jo poznamo danes. Prva izdaja je bila naslovljena Peter Pan in Wendy, pri kasnejših ponatisih pa je Wendyno ime iz naslova izpadlo.

Izvirni naslov poudarja vlogo Wendy v knjigi, ki sicer ob liku Petra Pana zbledi. Pisatelj je želel z njenim likom poudariti, kako pomembno vlogo so imele ženske v njegovem življenju. Zgodbo o Petru Panu je namreč navdihnila Sylvia Davies, mati dveh otrok, s katero sta se zbližala, za literaturo pa je Barrieja navdušila njegova mati.

Rokopis z 282 stranmi je izšel v zgolj 1000 ročno oštevilčenih izdajah pri založbi SP Books. Knjiga stane 140 britanskih funtov. Vključuje pa tudi 21 celostranskih ilustracij, ki jih je Gwynedd Hudson ustvarila za redko izdajo kultnega dela iz leta 1930.

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button