Šport

SUP v skvošu 2018

Mark Hafner in Nina Kustec v boj za odličja

Mesto Birmingham v Veliki Britaniji bo od 6. do 9. septembra gostilo Svetovno univerzitetno prvenstvo v skvošu 2018, na katerem bo nastopilo 56 tekmovalcev in 28 tekmovalk iz 20 držav.

Prvič pa je svetovno univerzitetno prvenstvo v skvošu potekalo leta 1996 v Maastrichtu na Nizozemskem, letos pa bomo lahko spremljali že deseto izvedbo tega tekmovanja, ki poteka vsako drugo leto. Univerza v Birminghamu je leta 2017 dobila nove športne objekte, ki vključujejo 6 igrišč za skvoš s tribunami za gledalce. Na prizorišču so zgradili tudi stekleno igrišče, ki bo pripomoglo k posebnemu vzdušju tako za tekmovalce kot gledalce.

Letošnjega prvenstva v drugem največjem mestu v Veliki Britaniji se bodo udeležili študenti športniki iz 20 držav (Argentine, Avstralije, Avstrije, Kanade, Kitajske, Hrvaške, Republike Češke, Finske, Francije, Hong Konga, Irana, Malezije, Nove Zelandije, Singapurja, Slovenije, Južne Afrike, Španije, Švice, Ugande in Velike Britanije).

 

Slovenijo bosta na tekmovanju zastopala Mark Hafner in Nina Kustec

Nina Kustec (Squash klub Škofja Loka, Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani) se je s skvošem spoznala ob koncu četrtega razreda osnovne šole, proti koncu osnovne šole pa je začela bolj resno trenirati z organiziranimi treningi petkrat tedensko. Zdaj organizirano trenira trikrat do štirikrat tedensko, z bratom pa včasih tudi ob sobotah in nedeljah. Dvajsetletna Škofjeločanka je aktualna državna prvakinja in balkanska mladinska prvakinja 2016.

Mark Hafner (Squash klub Škofja Loka, Strojna fakulteta Univerze v Ljubljani) je sprva treniral rokomet, za skvoš pa se je odločil ob prehodu iz osnove šole, saj se mu je zdelo, da mu glede na njegove predispozicije bolj leži. Igra skvoša se mu zdi dinamična, hitra, taktična, hkrati pa zahteva dobro fizično pripravljenost. Študij na Strojni fakulteti včasih težko usklajuje s treningi, saj mu ob zahtevnem študiju vožnja med Ljubljano, kjer študira, in Škofjo Loko, kjer trenira, vzame veliko časa. Enaindvajsetletni Škofjeločan je na Državnem prvenstvu v skvošu 2017 dosegel 3. mesto.

Udeležbo na SUP v skvošu 2018 podpirajo: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Assistance Coris, STA potovanja.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSUSA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780SUSA

Sorodni članki

Back to top button