Šport

Postani košarkarski e-reprezentant s KZS ESPORTS

Košarkarska zveze Slovenije na praznik slovenske košarke vstopa na trg e-športov s selekcijskim procesom za izbor osmerice najboljših slovenskih igralcev NBA 2K21, ki se bo igrala na igralni konzoli Sony PlayStation. Prav Sony pa je že vrsto let pomembni sponzor KZS.

Najboljših pet igralcev in tri rezerve bodo predstavljali košarkarsko e-reprezentanco Slovenije na prihajajočih turnirjih pod okriljem Mednarodne košarkarske zveze FIBA. Slednja je v mesecu juniju že pripravila nekaj promocijskih turnirjev, ki so bili med spletnimi igralci odlično sprejeti. Pri izvedbi projekta Košarkarska zveza Slovenije sodeluje z Društvom za elektronske športe – spid.si.

Vse o KZS ESPORTS

Izbor slovenske košarkarske reprezentance bo sestavljen iz štirih spletnih kvalifikacijskih turnirjev. Ti bodo potekali v sredo, 4. novembra, soboto, 7. novembra, v četrtek, 12. in nedeljo, 15. novembra 2020, od 18. ure naprej. Štirje najboljši igralci iz posameznih kvalifikacij se bodo uvrstili v veliki finale, ki bo potekal v soboto, 21. novembra 2020. Vsi turnirju bodo prenašani v živo na kanale Košarkarske zveze Slovenije in Društva za elektronske športe – spid.si.

Rašo Nesterović, generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije: ”Ob 70. obletnici ustanovitve Košarkarske zveze Slovenije se, poleg pogleda v preteklost in v vse odlične dosežke zveze ter naših košarkarjev in košarkaric, obračamo tudi v prihodnost. Poleg košarke na pravem parketu in igriščih, se prihodnost igre seli tudi na področje e-športa. KZS z današnjim dnem vstopa na parket virtualne košarke in z veseljem se podajamo v oblikovanje nove slovenske e-reprezentance, ki bo ustanovljena do konca leta 2020.”

Nesterović nadaljuje: “Slovenska e-reprezentanca bo tekmovala pod okriljem FIBA in tako kot pri ostalih reprezentancah tudi tu upamo na dobre rezultate. Zato bo e-reprezentanca deležna vseh aktivnosti kot ostale reprezentance, vred s pripravami in medijskimi ter sponzorskimi aktivnostmi. Prav tako nas veseli bodoče sodelovanje z društvom SPID, ki z organizacijo dogodkov in s prenosi tekem ter video vsebinami predstavlja slovensko vozlišče, povezano s tekmovalnim igričarstvom. Na koncu vabim tudi vse ljubitelje e-športa, da se prijavijo na kvalifikacijske turnirje in verjamem, da bomo dobili odlično e-reprezentanco!”

Samo Zavašnik, predsednik Društva za elektronske športe – spid.si: ”E-športom, napram neverjetni rasti, ki jo doživljajo pri nas in po svetu, še zmeraj pogosto primanjkuje zavedanja širše javnosti in legitimnosti. Posledično smo izjemno ponosni, da s partnerjem, kot je Košarkarska zveza Slovenije, resno in celostno vstopamo na segment košarkarskih simulacij in pričnemo postavljati temelje za nadaljnjo rast in razvoj e-košarke v državi s projektom KZS Esports.”

Najboljših pet igralcev in tri rezerve bodo s Košarkarsko zvezo Slovenije podpisali ekskluzivne pogodbe. Košarkarsko e-reprezentanco Slovenije pa bodo predstavljali na prihajajočih turnirjih pod okriljem Mednarodne košarkarske zveze FIBA. Hkrati bodo sodelovali tudi na drugih košarkarskih aktivnostih, vključno s pripravami, prisotnostjo na izbranih dogodkih, sodelovanjem na partnerskih dogodkih, itd.

  • – 1. KVALIFIKACIJSKI TURNIR – SREDA, 4. NOVEMBRA 2020
  • – 2. KVALIFIKACIJSKI TURNIR – SOBOTA, 7. NOVEMBRA 2020
  • – 3. KVALIFIKACIJSKI TURNIR – ČETRTEK, 12. NOVEMBRA 2020
  • – 4. KVALIFIKACIJSKI TURNIR – NEDELJA, 15. NOVEMBRA 2020
  • – FINALNI TURNIR – SOBOTA, 21. NOVEMBRA 2020

 

Prijava na kvalifikacijske turnirje

Z namenom promocije vstopa slovenske košarke na trg e-športov sta Košarkarska zveza Slovenije in Društvo za elektronske športe – spid.si na praznik slovenske košarke 17. septembra pripravila prav poseben dogodek.

Slovensko košarko sta na povsem novem oziroma drugačnem košarkarskem parketu predstavila izjemni dramski igralec, pevec, televizijski voditelj in izvrsten imitator Klemen Slakonja, ki ga najlažje opišemo kot moža s 1000 obrazi in glasovi, ter eden izmed najbolj priljubljenih slovenskih glasbenikov Challe Salle. Oba sta namreč velika košarkarska navijača ter navdušenca nad računalniškimi igrami. Krajši košarkarski dvoboj za igralno konzolo jima zato ni predstavljal težke naloge. Izid srečanja ni bil v prvotnem planu, pomembna je bila zabava, ki jo je bilo res v izobilju.

Klemen Slakonja: ”Pred leti sem NBA 2K računalniško igrico res veliko preigral, saj sem jo jemal kot sprostitev. Po dolgem času jo je bil tako res pravi užitek igrati. Danes se v prostem času posvečam bolj kreativnim stvarem, a glede na to, da se igrica igra iz udobja lastnega doma, se morda celo prijavim na turnir in postanem pravi reprezentant. Vsekakor pa kot večni in goreči navijač slovenske reprezentance upam, da bomo tudi v e-športu imeli dobro reprezentanco.”

Challe Salle: ”Ko najdem nekaj prostega časa z veseljem igram računalniške igrice, še posebej košarkarske. Zanimivo je, da napredno tehnologijo lahko izkoriščamo za zabavo, a sam še vedno raje igram pravo košarko s prijatelji na igrišču. Tako kot v resničnem življenju, pa tudi v računalniških igricah vaja dela mojstra. Igralci naj se čim bolje odrežejo, a ob tem naj ne pozabijo uživat. Bolj ko uživaš, bolj zadeve stečejo. Mi pa bomo za njih, tako kot za vse slovenske športnike, močno navijali.”

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button