Izobraževanje

Na Trivia večeru preverjali znanje vseh fakultet mariborske univerze

Na prvem Trivia večeru tekočega koledarskega leta smo "kravžlali možgančke" in poskrbeli, da svoje možganske celice ohranjamo aktivne tudi po izpitnem obdobju. Na Trivia večeru Za brihtne glavce so člani 40 prijavljenih skupin odgovarjali na vprašanja, ki so tematsko pokrivala področja vseh fakultet Univerze v Mariboru (UM).

Na Štuku je ponovno potekalo tekmovanje v znanju – trivia večer. Kot običajno je Štukova dvorana kar prekipevala od znanja. Ponovno so bila zapolnjena vsa mesta – prijavljenih je bilo kar 40 ekip, ki so se med seboj preizkusile v celotnem spektru znanj, ki jih lahko pridobimo na mariborski univerzi.

Vprašanja so bila razporejena v šest sklopov. Vsakega izmed sklopov so sestavljala vprašanja iz različnih fakultet, ki spadajo pod UM, in še bonus vprašanja. Za organizacijo je ponovno poskrbela Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM). Njen oddelek, Oddelek za univerzitetno politiko in izobraževanje, trivia večere organizira že tradicionalno (v letošnjem študijskem letu sta potekala dva – Travelling through time in Letni časi.

Trivia večer, Štuk, ŠOUM, Za brihtne glavce, trivia night, trivia, Univerza v Mariboru, Maribor, Tesla, Zviti svizci, fakultete, ekonomija, Oddelek za univerzitetno politiko in izobraževanje, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, Vid Hrovat | V Štukovi dvorani je kar brenčalo od vsega študentskega razmišljanja.
Trivia večer, Štuk, ŠOUM, Za brihtne glavce, trivia night, trivia, Univerza v Mariboru, Maribor, Tesla, Zviti svizci, fakultete, ekonomija, Oddelek za univerzitetno politiko in izobraževanje, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, Vid Hrovat | Po vsakem sklopu vprašanj je komisija strokovno pregledala odgovore skupin.

  Ekonomija za vsak dan in osnove prava

  Po hitri obrazložitvi pravil – večer je povezoval star znanec dogodkov na Štuku, Vid Hrovat – se je tekmovanje pričelo s prvim sklopom vprašanj. Sestavljala so ga vprašanja iz Ekonomsko-poslovne fakultete, Fakultete za organizacijske vede in Pravne fakultete. Tekmovalci so kalkulirali stroške čevapčičev za potrebe piknika, preverjali anonimno telefonsko številko Policije in število mestnih občin. Teh je 11 od skupno 212 slovenskih občin. V prvem sklopu je bilo potrebno iz fotografije prepoznati tudi pomembnega ekonomista, kar se je izkazalo za težko delo, saj so “vsi ljudje iz 18. stoletja izgledali identično takole” kot gospod na sliki (izkazalo se je, da je to bil Adam Smith). Vsakemu izmed sklopov vprašanj je sledilo tudi dodatno vprašanje, ki je preverjalo znanje o dogajanju v sklopu ŠOUM-a.

  Tesla, Ohmov zakon in premog

  Sledil je drugi sklop vprašanj, zbranih iz Fakultete za strojništvo, Fakultete za energetiko in Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Ugibali smo, kdaj se je rodil Nikola Tesla (leta 1856), ki je nekaj časa svojega življenja preživel tudi v Mariboru, in kje je bila pred 137 leti prižgana prva žarnica v Sloveniji. Ponovili smo tudi Ohmov zakon in količino premoga, ki ga na letni ravni porabi Termoelektrarna Šoštanj (ta znaša kar tri milijone ton).

  Utrjevanje matematike in fizikalnih zakonov

  Tretji sklop so sestavljala vprašanja iz Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede in Fakultete za naravoslovje in matematiko. Tekmovalci so ugotavljali, kako se v kuhinji uporablja natrijev hidrogenkarbonat – soda bikarbona, kako se z rimskimi številkami napiše število 1995 (MCMXCV), in kaj uči II. Newtonov zakon.

  Trivia večer, Štuk, ŠOUM, Za brihtne glavce, trivia night, trivia, Univerza v Mariboru, Maribor, Tesla, Zviti svizci, fakultete, ekonomija, Oddelek za univerzitetno politiko in izobraževanje, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, Vid Hrovat
  V znanju trivie se je tudi tokrat pomerilo 40 ekip.

  Ojdip, narečja in ustanovitev prve univerze

  Četrti sklop je bil bolj družboslovno obarvan. Vprašanja iz Filozofske fakultete in Pedagoške fakultete so zajemala ojdipovski kompleks, slovenske narečne skupine (teh je 7) in uradne jezike v Švici. Vrnili pa smo se tudi v leto 1919, ko je bila ustanovljena prva slovenska univerza.

  Kaj pomeni GROM, ko se ne pogovarjamo o vremenu?

  Sledil je sklop o znanju medicine in varnostnih ved. Med vprašanji Medicinske fakultete, Fakultete za zdravstvene vede in Fakultete za varnostne vede je bilo poimenovanje najdaljše kosti v človeškem telesu – stegnenica oz. femur, učinka placebo in kratice GROM, ki jo moramo poznati za pravilno reagiranje ob možganski kapi. V duhu krvodajalstva pa je bilo govora tudi o različnih barvah epruvet in minimalni ravni hemoglobina za možnost darovanja krvi. Ta za ženske znaša 125 g/l, za moške pa 135 g/l krvi.

  Dogajanje na Zemlji in v vesolju

  Zadnji sklop je preverjal znanja, ki jih študenti pridobivajo na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, Fakulteti za turizem in Fakulteti za logistiko. Govora je bilo o gradbenih presežkih (Šanghajskem stolpu, drugi najvišji zgradbi na svetu in najvišjem cestnem mostu, viaduktu Millau). Nato je sledilo še preverjanje znanja s področja turizma. Naučili smo se (ali ponovili), da je turistično najbolj obiskana država Francija, in da je bil prvi vesoljski turist Američan Dennis Tito.

  Trivia večer, Štuk, ŠOUM, Za brihtne glavce, trivia night, trivia, Univerza v Mariboru, Maribor, Tesla, Zviti svizci, fakultete, ekonomija, Oddelek za univerzitetno politiko in izobraževanje, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, Vid Hrovat
  Za tretje mesto sta se naknadno morali boriti skupini Družboslovni in Naravoslovni.

  In zmagovalec trivia večera je …

  Sledilo je seštevanje točk, ki so ga “urni in usposobljeni” sodniki opravili s pomočjo “naprednega algoritma” na programu Excel. Zaradi enakega števila točk je sledil še dodaten krog oz. boj za tretje mesto. V njem sta se pomerila predstavnika skupin Družboslovni in Naravoslovni. Tretje mesto so osvojili Družboslovni, na drugem mestu je pristala skupina Jabolko, najboljši ta večer pa so bili Zviti svizci. Najboljše uvrščeni so prejeli nagrade, ki so jih v ta namen podarili sponzorji.

  Sara VOCOVNIK
  Patrik KOCIPER

  Sara Vocovnik

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button