KulskoKultura

Se je vse to res zgodilo v Mariboru? Tesla, bordeli in opeke

Vemo, da je Maribor štajerska prestolnica in dom najstarejši vinski trti na svetu. Poznamo marsikatero mariborsko posebnost, hkrati pa veliko Mariborčanov še vedno ne pozna mnogih posebnosti, ki so se v preteklih desetletjih, stoletjih in tisočletjih odvijale na naših tleh. Si vedel, da je v Mariboru živel eden izmed največjih umov 20. stoletja, Nikola Tesla? Preveri, česa drugega (verjetno) še ne veš.

Maribor je mesto mnogih presežkov: imamo najstarejšo vinsko trto, uspešne športnike, avtentično, mnogim nerazumljivo govorico, največje slovensko martinovanje na prostem (in verjetno tudi največjo ljubezen do vina) in Damjana Murka. Katere so tiste mariborske posebnosti, ki so se dogajale v stoletjih od prve poselitve območja v bakreni dobi, pa do prejšnjega stoletja, ko je mesto z bogato razvito industrijo veljalo za jugoslovanski Liverpool? Preveri nekaj zanimivosti, ki jih verjetno še nisi vedel.

Pri nas je živel genialen Nikola Tesla

Za kratek čas (a vendar) je v Mariboru živel velik izumitelj Nikola Tesla, ki je s svojimi ugotovitvami in iznajdbami spremenil tok zgodovine. Po študiju v Gradcu je Teslo leta 1878 pot zanesla k nam. V Mariboru naj bi preživel približno leto svojega življenja. Med tem časom je služboval pri lokalnem inženirju, posebej strasten pa je bil glede kartanja in iger na srečo. Večino časa je tako preživel v gostišču Veseli kmet. To se je nahajalo na stičišču današnjih Mlinske, Meljske in Partizanske ulice. O bivališču znanstvenika ni gotovih podatkov, bivanje v Mariboru pa se je končalo z njegovim izgonom. Je bila kriva nevoščljivost domačinov ali obubožanost zaradi pretiranega hazardiranja?

V Mariboru svoj čas obratovalo več bordelov kot v prestolnici

Veseljaško naravo mesta je nekoč zrcalilo tudi število bordelov oz. javnih hiš. V zadnjih letih 19. stoletja je v Mariboru obratovalo več bordelov kot v Ljubljani. Medtem ko sta tam obratovala 2 bordela, jih je bilo v Mariboru kar 7.  Ena izmed tolerančnih hiš (kakor so jih takrat uradno imenovali) je obratovala na naslovu Žički prehod 5. Če se sprehodiš iz Koroške ceste proti Lentu, lahko nad vhodom hiše še vedno opaziš ornamente, ki so nakazovali znotraj izvajane dejavnosti.

Maribor, Nikola Tesla, Žički prehod 5, mariborski bordel, Vinagova vinska klet, Bazilika Matere usmiljenja, Veseli kmet
Nekdanji bordel najdeš v Tkalskem prehodu. Nad vhodom so še vedno vidne gospodične, ki so privabljale goste.

V centru mesta se sprehajamo nad eno največjih evropskih mestnih vinskih kleti

Vinagova vinska klet se nahaja na Trgu svobode. Njene podtalne kapacitete pa velikost trga občutno presegajo. Vinska klet je namreč ena izmed največjih evropskih mestnih vinskih kleti. Klet s tuneli ima površino okoli 20.000 kvadratnih metrov in več kot 2.000 metrov podzemnih tunelov. Klet sega nekje do Prešernove, Partizanske in Razlagove ulice. Ko se sprehajaš po mestu, se pod tabo nahaja arhiv z več kot 250.000 steklenicami. Del vinskih kleti si lahko ogledaš v živo in poleg spiješ še kapljico lokalnega vina.

Maribor, Nikola Tesla, Žički prehod 5, mariborski bordel, Vinagova vinska klet, Bazilika Matere usmiljenja, Veseli kmet
Ko se sprehajamo po mestu, se sploh ne zavedamo, koliko litrov vina je nekaj metrov pod nami.

Na Trgu svobode si zagotovo že opazil tudi lepotico mariborskih cerkva – Baziliko Matere Usmiljenja oz. mariborsko frančiškansko cerkev. Opeke za ogromno cerkev, na novo zgrajeno na prelomu 19. in 20. stoletja, so iz bližnjega Melja prinesle mariborske ženske. Za delo so bile poplačane z božjim usmiljenjem – 2 odpustkoma.

Ostale mariborske posebnosti preveri v naslednjem članku, ki bo sledil jutri. Izvedel boš kaj o nekdanjem mariborskem gradu, obisku zloglasnega nacističnega vodje in skritih podzemnih rovih na drugem koncu mesta.

 

Sara VOCOVNIK
Sara VOCOVNIK

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button