Kulsko

Nasa na Marsu posnela zvoke vetra

Sonda InSight na Marsu posnela »nenačrtovano poslastico«.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je objavila zvoke, ki jih je na Marsu posnela sonda InSight. Na zvočnih posnetkih je slišati globoko bobnenje vetra na rdečem planetu.

Bruce Banerdt, eden glavnih raziskovalcev sonde InSight pri Nasi, je posnetke vetra, ki jih je sonda ujela, opisal kot »nenačrtovano poslastico«.

Zvoki so po Banerdtovih besedah »zunajzemeljski«. »Sliši se kot veter ali bučanje morja v ozadju. Pri tem pa vzbuja tudi zunajzemeljski občutek,« je dejal.

Močne sunke vetra s hitrostjo med pet in sedem metrov na sekundo je InSight ujela v trenutku, ko so se premikali čez sončne celice na sondi. Posnela sta jih izredno občutljiva senzorja, ki sta ujela vibracije vetra in tal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Robotsko plovilo InSight je 26. novembra uspešno pristalo na Marsu, kjer bo raziskovalo notranjost rdečega planeta. Osrednja naloga plovila bo nadzorovanje različnih potresov in tresljajev na planetu, da bi tako lahko podrobneje spoznali skrivnosti, ki so pod skorjo, in ugotovili več o nastanku Marsa. 360 kilogramov težki robot se ne more premikati, tako da bo ostal na mestu, kjer je pristal.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSTA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=660NASA/JPL-Caltech
https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGNASA Jet Propulsion Laboratory

Sorodni članki

Back to top button