Kulsko

V New Yorku bodo lokali za prodajo marihuane dobili tudi finančno pomoč

Potem ko je lani legalizirala posedovanje majhnih količin marihuane za rekreativne namene, je ameriška zvezna država New York prejela 900 vlog za odprtje lokalov za prodajo marihuane. Oblasti nameravajo zaenkrat izdati 150 dovoljenj, njihovi dobitniki pa lahko računajo tudi na finančno pomoč iz 200 milijonov dolarjev vrednega državnega sklada.

Uživanje marihuane za zdravstvene namene je v državi New York dovoljena od leta 2016, od lani pa je dovoljeno tudi uživanje v rekreativne namene. Za zdaj v državi še ni lokalov z dovoljenjem za prodajo marihuane v rekreativne namene.

Se pa ta po mestu New York prodaja na ulicah, pri čemer policija ne ukrepa niti proti prodajalcem niti proti tistim, ki jo uživajo. Razen če koga zalotijo, da pod vplivom marihuane vozi.

Po zakonu je osebam, starejšim od 21 let, načeloma dovoljeno posedovanje do 85 gramov marihuane. Prodaja marihuane v posebnih lokalih naj bi se po državi začela prihodnje leto, država pa namerava dovoljenja najprej izdati tistim, ki so bili v preteklosti obsojeni zaradi uživanja marihuane ali njihovim sorodnikom.

Pri tem gre za iskanje politične korektnosti, saj so policisti zaradi marihuane najbolj preganjali pripadnike manjšin oziroma temnopolte in Latinoameričane.

Kar polovico dovoljenj namerava država razdeliti med temnopolte, ženske, revne kmete, vojne veterane in pripadnike skupnosti, ki so bile najbolj pod udarom zaradi prepovedi marihuane v preteklosti.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button