KulskoZnanost

Zares neverjetna dejstva o praktično vsem: tretjič

Do zdaj zagotovo nisi vedel, da so v naših laseh sledi zlata in da je od prve dostave pice minilo že več kot sto trideset let. Vse to in še več smo že razkrili, danes pa sledi še tretji del neverjetnih dejstev.

V preteklih dneh smo že povzeli trinajst neverjetnih dejstev, ki presenečajo in fascinirajo. Danes sledi še tretji del sage neverjetna dejstva. Preveri še šest fascinantnih in verjetno še nepoznanih dejstev.

14 Nekateri oblaki lahko potujejo tudi s hitrostjo 160 kilometrov na uro

Oblaki se premikajo glede na veter. Visoki, tanki oblaki, poimenovani cirusi, se lahko premikajo vse do 160 kilometrov na uro. “Običajni” nevihtni oblaki pa se premikajo nekje med 50 in 65 kilometri na uro.

15 “Tradicionalna” ameriška jabolčna pita ni nič kaj ameriška

V začetku 20. stoletja je jabolčna pita v Združenih državah Amerike postala simbol amerikanstva in ameriških vrednot. Šlo je celo tako daleč, da je v času 2. svetovne vojne med ameriškimi vojaki postal priljubljen slogan, da se bojujejo “za mamo in jabolčno pito“.

dejstva, Oblaki, cirus, jabolčna pita, daljinec, ZDA, sluh, krokodil, meduza, meduze
Slogani, kot je “nič ni bolj ameriškega od jabolčne pite” v 20. stoletju niso bili redkost.

Tako je jabolčna pita med drugo svetovno vojno postala povezana z idejo o domačnosti in podobi popolne ameriške gospodinje. Sama jed pa sploh ne izvira iz ZDA. Recept prihaja iz Evrope (prvi zapisan naj bi bil iz Anglije), jabolka izvirajo iz Azije, pšenica za moko pa iz Srednjega vzhoda.

16 Tvoj televizijski pilot je skoraj zagotovo izjemno umazan

Televizijski daljinci so najbolj umazana stvar v večini domov, bolnišnic in hotelskih sob. Glede na bakterije, ki jih gostijo, naj bi bili primerljivi celo s straniščnimi školjkami.

17 Najhitrejši človeški čut je sluh

Medtem, ko naši možgani potrebujejo vsaj četrtino sekunde, da obdelajo vizualno podobo, zvok prepoznajo v samo 0,05 sekunde. Neverjetno odzivnost na zvoke in njihovo spreminjanje znanstveniki pripisujejo evolucijsko oblikovanemu sistemu za odzivanje. Tako so se naši predniki lahko odzvali na šume v gozdu tudi v povsem trdi temi.

dejstva, Oblaki, cirus, jabolčna pita, daljinec, ZDA, sluh, krokodil, meduza, meduze
Oči pogosto varajo, ušesa pač ne.

18 Nilski krokodil lahko dih pod vodo zadrži za kar dve uri

Nilski krokodili z močnimi zobmi in še močnejšimi čeljustmi lahko ostanejo pod vodo tudi po dve uri. To lahko pripišemo njihovim mnogim fiziološkim prilagoditvam. Ena izmed teh je, da se njihov srčni utrip zmanjša na 2-3 utripe na minuto, s čimer prihranijo veliko energije. Prav tako se optimizira nepotreben pretok krvi v pljučih.

Krokodili so sposobni izvajanja anaerobnega dihanja, procesa, pri katerem lahko največje napore izvedejo tudi brez kisika. Tako so lahko tudi po dolgem času v vodi pripravljeni na hiter napad iz zasede na nič hudega slutečo žrtev.

dejstva, Oblaki, cirus, jabolčna pita, daljinec, ZDA, sluh, krokodil, meduza, meduze
Krokodili na žrtve čakajo skriti v vodi.

19 Meduza te lahko speče tudi, ko je že mrtva

Meduze lahko spečejo tudi, ko sploh niso več pritrjene na svoj trup – ko so že mrtve. Sicer pa te prijetne morske nadloge sestavlja kar 95 odstotkov vode. Po starosti naj bi prekašale celo dinozavre, zanimivo pa je tudi, da nimajo ne možganov, ne srca in ne kosti.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button