KulskoNovicePotovanjeZdravje

Pet kart za Ugando, prosim! Medicinci odhajajo na humanistično odpravo

Medicinci tudi letos ubirajo pot pod noge. Odpravljajo se namreč v Ugando, da bi po svojih najboljših močeh pomagali, kjer se pomagati da.

Ana, Blažka, Iza, Nina in Jakob že pakirajo kovčke. Kam in zakaj? V Ugando, kjer bodo nudili medicinsko oskrbo. So namreč študentje 6. letnika Medicinske fakultete Univerze v Mariboru in so pripravljeni dati vse od sebe, da pomagajo tam, kjer pomoč potrebujejo. V Vetrinjskem dvoru pa so se tokrat zbrali, da bi za pomoč prosili še dobre ljudi.

Pot je dolga, a študenti so vztrajni

“To je bila naša želja že dolgo časa. Želimo čim bolj unovčiti to znanje, ki smo ga dobili in pomagati čim več ljudem po svojih najboljših močeh. Tam želimo pustiti svoj pečat in dober vtis. Dejstvo pa je tudi, da bomo na ta način spoznali novo kulturo, nov način življenja. Mislimo, da se bomo tudi mi dosti naučili, ne samo na profesionalnem področju. Predvsem, kako se znajti na takšnem področju, ko medicina ne ponuja vsega, ko je neka malo bolj surova medicina,” so nam zaupali medicinci. V majhni bolnišnici na otoku Bwama v Ugandi bodo namreč nudili medicinsko pomoč lažjim primerom ter težjim primerom zagotavljali prevoz do večje bolnišnice.

Medicinci se tako na pot odpravljajo polni pričakovanj, a tudi z nekaj skrbmi.

Brez skrbi v Ugando ne gre

“Najbolj nas skrbijo situacije, ki jim morda ne bomo kos. Da morda ne bomo vedeli, kako odreagirati. Skrbijo pa nas tudi situacije, za katere vemo, da bi se v Sloveniji dalo človeku pomagati, ampak tam enostavno ne bomo mogli pomagati. To je morebiti zaradi pomanjkanja opreme, diagnostike, čeprav bomo vedeli, da je to stvar, ki bi jo lahko tu rešili,” še povejo. Pri tem pa jih seveda skrbijo tudi vsakdanje stvari, kot so male, strupene živali.

Da bi pridobili sredstva, so v Vetrinjskem dvoru organizirali dobrodelni koncert.

Bwama čaka, Maribor pa pomaga

Medicinci so tako odločni, da bodo premagali svoje skrbi in ubrali pot pod noge. Še pred tem pa potrebujejo tudi malo pomoči. V ta namen so včeraj v Vetrinjskem dvoru organizirali dobrodelni koncert s skupino Internisti ter pri tem obiskovalcem znova predali svoje poslanstvo.

Bwama je največji otok na jezeru Bunyonyi. Tja se bo ekipa bodočih zdravnikov odpravila oktobra in stopila naravnost v deževno sezono. Svoje sposobnosti bodo nudili (in pilili) vse do decembra, ko bo nanje posijal tudi kak žarek žgočega afriškega sonca.

Mladi bodoči zdravniki se v Bwamo odpravljajo oktobra, pri nas pa širijo besedo že zdaj.

Ekipi medicincev lahko še vedno pomagaš s prostovoljnimi prispevki ali nakupom njihovih izdelkov. Več informacij o tem, kako to storiti, lahko najdete tukaj.

Marina BAJIĆ
Marina BAJIĆ

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button