IzobraževanjeZdravje

Od ponedeljka tudi študenti upravičeni do 10 brezplačnih covid-19 testov

Ne le za učence in dijake, prevzem 10 brezplačnih testov za samotestiranje na novi koronavirus na mesec bo od ponedeljka mogoč tudi za študente, je razvidno iz odloka, ki ga je na včerajšnji seji sprejela vlada. Vlada s tem sledi priporočilom posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa NIJZ, so sporočili z urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Prostovoljno izvajanje samotestiranja s hitrimi antigenskimi testi za učence, dijake ter mladostnike, vključene v zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov, po novem pa tudi študente, ureja sprejeti odlok o začasnem ukrepu uporabe hitrega antigenskega testa za samotestiranje na koronavirus.

Brezplačni testi bodo za naštete v lekarnah na voljo od ponedeljka. Sredstva bo vlada zagotovila iz proračuna. Ob tem so poudarili, da je bil odlok pripravljen v skladu s priporočili posvetovalne skupine za spremljanja gibanja koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki jo vodi epidemiolog Mario Fafangel.

Kot je znano, skupina v prvi fazi epidemije covida-19 v vzgoji in izobraževanju priporoča samotestiranje na domu za posameznike, ki imajo znake okužbe ali so bili v stiku s pozitivnimi na koronavirus.

V drugi fazi, ki bi nastopila ob poslabšanju epidemične slike, pa skupina predlaga vsakotedensko samotestiranje. To bi bilo obvezno za vse učence, dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button