Izobraževanje

Začetek poletnega izpitnega obdobja: triki in nasveti

Medtem, ko uživamo v prijetnih sončnih dnevih v družbi s prijatelji, se moramo opomniti, da se hitro približuje konec semestra in s tem poletno izpitno obdobje. Čas je, da si organiziramo dneve in ne zapostavljamo študijskih obveznosti. 

Poletno izpitno obdobje se prične v ponedeljek, 13. junija 2022 in traja vse do petka, 8. julija 2022. V tem času pedagoški proces na fakultetah članicah Univerze v Mariboru ne poteka, kar pomeni, da imaš več časa, da se ustrezno pripraviš na izpitne roke in opraviš vse ostale študijske obveznosti.

Kako se prijavim na izpitne roke?

Prijava na izpitne roke poteka elektronsko preko spletnega mesta https://aips.um.si/, kamor se prijaviš s svojo digitalno identiteto UM. Pod zavihkom »Moje obveznosti« izbereš možnost »Izpiti – prijave/odjave«, kjer se ti prikaže seznam predmetov, na katere si vpisan in pri njih še nisi pridobil ocene.

Paziti moraš, da se na izpitni rok prijaviš pravočasno, to je najmanj 4 dni pred samim izpitnim rokom. Če se ti za izpit ne uspe naučiti ali pride do neodložljivih obveznosti, se lahko od izpitnega roka tudi odjaviš. Običajno je odjava mogoča do 2 dni pred samim izpitnim rokom. Če se prijaviš na določen izpitni rok in k izpitu ne pristopiš, se ti onemogoči prijava tudi na naslednji izpitni rok tega predmeta. Zato se raje odjavi od izpita, če nisi prepričan, da boš k izpitnemu roku res pristopil. Natančen rok prijave in odjave od izpitnih rokov se lahko razlikuje med posameznimi fakultetami članicami UM, zato je najbolje, da o tem povprašaš Referat na tvoji fakulteti.

Če si k izpitnemu roku posameznega predmeta že pristopil trikrat, moraš vedeti, da so četrti, peti in šesti izpitni roki komisijski izpitni roki in so plačljivi. Cena posameznega komisijskega izpitnega roka je 67 evrov, oziroma je znesek odvisen od fakultete, ki jo obiskuješ.

Motivacija za učenje

Ti že primanjkuje motivacije za učenje? Zagotovo nisi edini. Težave s koncentracijo in pomanjkanje motivacije ob teh lepih sončnih dnevih in mislih na poletje so v tem času nekaj čisto običajnega. Zato smo zate pripravili nekaj nasvetov, kako poiskati motivacijo in uspešno zaključiti semester in opraviti vse izpite!

  1. Snov si razdeli na manjše dele in se loti vsakega posebej.
  2. Več si zapomniš, če se učiš skupaj s sošolci in o snovi debatiraš.
  3. Poišči pomoč pri študentih, ki so ta predmet že opravili. Zate imajo verjetno kakšen dober nasvet, kako se učiti.
  4. Opomni se na končni cilj – kaj želiš doseči.
  5. Ko naletiš na težavo, premisli, kaj potrebuješ, da jo rešiš.
  6. Pomisli, kako lepo bo, ko prideš do konca lekcije.
  7. Če meniš, da nečesa ne zmoreš, navedi tehten razlog, zakaj tega ne zmoreš.
  8. Ne pozabi na »polnjenje baterij«, torej zadostno količino počitka, spanca, dobro fizično kondicijo in socialno življenje
Stres med učenjem
Učenje, ko tvoji možgani niso spočiti, ni posebej učinkovito.

Nikoli ne smeš obupati. Nič ni tako težko, da ti s časom in obilico truda ne bi uspelo. Pazi, da se med učenjem tudi spočiješ. Včasih se motivacija pojavi kar sama od sebe, zato je kdaj mogoče bolje početi stvari, ki so nam všeč in se umiriti, motivacija pa se bo nato pojavila sama.

Poišči svoje tehnike in metode učenja, ki ti bodo ustrezale in ti bodo v pomoč pri nadaljevanju študija in opravljanju študijskih obveznosti v prihodnje. Zavedati pa se moraš, da se učiš le zase in za svojo prihodnost, ki bo takšna, kot si jo boš ustvaril sam. Mi pa verjamemo, da boš uspel opraviti vse študijske obveznosti in uspešno zaključil poletni semester ter nato užival v zasluženih počitnicah!

Karin Lešnik / Tutor ŠOUM
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button