Življenjski slog

Najljubši tip sodobne ženske? … Dobrohoten seksist

Nenehno je govora o tem, kakšne osebe bolj privlačijo nasprotni spol. Za ženske naj bi že bilo dokazano, da jih najbolj privlačijo dobronamerni seksisti. Nova raziskava pa se sprašuje, zakaj.

Raziskava, ki je bila nedavno objavljena v Sage Journals, se imenuje “Dobrohotni seksizem in partnerske preference: Zakaj imajo ženske raje dobrohotne moške, kljub temu, da priznavajo, da jih ti lahko spodkopavajo?”

Pretekle raziskave kažejo, da se to zgodi pogosteje, kot bi morda pričakovali.

Dobrohotni seksizem (ang. benevolent sexism) je obstoječ raziskovalni izraz, ki se nanaša na “ljubeč, a pokroviteljski odnos, ki ženske obravnava kot tiste, ki potrebujejo moško pomoč, zaščito in oskrbo (tj. kot da so bolj podobne otrokom kot odraslim).”

Pretekle raziskave so pokazale, da ima dobrohotni seksizem moških številne škodljive posledice za ženske (kot je spodkopavanje njihove kompetence, omejevanje njihove svobode, zapiranje v kuhinjo), vendar so raziskave pokazale tudi, da imajo ženske raje dobrohotne seksistične moške in da se jim ti moški celo zdijo privlačnejši od ne-dobrohotnih seksističnih moških.

Raziskava je zadevi želela priti do dna

Pogosta razlaga za privlačnost do dobrohotnih seksistov je, da se ženske ne zavedajo njihovih potencialno zahrbtnih učinkov. Dobrohoten seksist je ženskam najbolj všeč zaradi koristi, ki jih zagotavlja – zaščita, oskrbovanje in naklonjenost.

moški, otroci
Ženske si želijo moških, ki so zanje sposobni skrbeti.

Poleg tega so raziskovalci imeli še lastno teorijo, ki je temeljila na evolucijskih in sociokulturnih perspektivah glede preferenc ženskih partnerjev. Privlačnost je morda moč pripisati temu, da se ženskam takšni moški zdijo vredni časa, ker oddajajo občutek, da so vanje pripravljeni vlagati.

To bi se ujemalo s hipotezo, ki temelji na evoluciji. Ta pravi, da bodo ženske zaradi biološko pogojenih lastnosti bolj selektiven spol. In samice, ki izberejo partnerje, ki so sposobni zagotavljanja preživetja, naredijo več potomcev, kot manj izbirčne samice.

Z raziskavo so želeli oceniti točnost treh predpostavk:

  1. Ženske moške s stališči in vedenjem dobrohotnega seksista dojemajo kot bolj privlačne.
  2. Večjo privlačnost je mogoče razložiti s pripravljenostjo moškega, da ščiti, zagotavlja in se je pripravljen zavezati.
  3. Dobrohoten seksist je posebej privlačen, ko je primerjan z moškim, ki takšnih lastnosti nima, saj je še posebej primeren za parjenje.
par
Nova raziskava razkriva še enega izmed področij neverjetno zanimivih človeških odnosov (vir).

V petih ločenih poskusih so raziskovalci izprašali 782 žensk, starih med 17 in 50 let. Rezultati so potrdili, da se ženskam zdijo moški z lastnostmi dobrohotnih seksistov res bolj privlačni. Prav tako se je pokazalo, da so se ženske dobro zavedale, da so ti moški pokroviteljski in spodkopavajoči. Pa so jih kljub temu pritegnili. Privlačnost do takšnih moških je bila, kot zanimivost, neodvisna od stopnje feminizma žensk.

Ob tem pa na področju obstaja še veliko stvari, ki bi jih bilo potrebno obravnavati. Na primer, ali ženske znajo razlikovati med resnično dobronamernim vedenjem moških in tistim, ki je namenjen samo pokroviteljstvu? Zanimivo pa bi bilo recimo vedeti tudi, kako prisotnost teh lastnosti vpliva na zadovoljstvo v zvezi.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button