KulskoŽivljenjski slog

Kako postati odličen sogovorec?

3 nasveti za boljše pogovore

Se spomniš tiste nerodne tišine, ki nastane na zabavi, ko zmanjka pogovora? Vsi smo se že znašli v takem trenutku, zato je zdaj čas, da se naučiš postati mojster pogovorov, ki mu tem nikoli ne zmanjka.

Pisateljica Jen Doll je napisala vodnik, ki ti razkrije, kar moraš vedeti, da postaneš boljši sogovorec. Obsega tri točke, uporabiš pa ga lahko pri pogovoru s komerkoli.

 

1.    Zavedaj se treh stopenj pogovorov.

  • Prva stopnja je varno področje. Šport, vreme, pop kultura, lokalni zvezdniki in katerikoli spomin ali dogodivščina, ki si jo delita s sogovornikom.
  • Druga stopnja je potencialno kontroverzna tema, kot je religija, politika in ljubezensko življenje. Avtorica pravi, da potipaj teren in se umakni, če sogovorec ni zainteresiran.
  • Tretjo stopnjo pa predstavljajo najbolj intimne teme: družina, finance, zdravje in delo. Ugotovil boš, da nekateri ljudje zelo radi govorijo o tem, kaj počnejo oni in njihova družina, sogovorca pa takih vprašanj ne sprašujejo, dokler niso prepričani, da je varno.

Še eno pravilo, ki se ga moraš držati pri postavljanju vprašanj je, da sogovornika nikoli ne postavljaš v zadrego. Namesto vprašanj »Je tvoj fant/dekle tukaj?« ali »Si bil sprejet na faks?« raje vprašaj »Kaj se dogaja v tvojem življenju?« ali »Kako napreduje študij/služba?«

Kako postaneš mojster pogovarjanja?

 

2.    Da boš bolj zanimiv, bodi bolj zainteresiran.

Ne začni pogovora z namenom, da boš nasmejal vse ljudi. Raje na plano potegni svojo notranjo Oprah in sprašuj. Ljudje te bodo imeli za odličnega sogovorca, če boš poslušal in iz ljudi izvlekel pogovor. Ne trudi se biti zanimiv, ampak raje pokaži zanimanje za to, kar govori oseba nasproti.

 

3.    Ne bodi pogovorno požrešen.

Vsi smo se že znašli v pogovoru, kjer nismo prišli do besede. Taki pogovori so lahko nadležni in neprijetni, sogovorec pa kmalu izgubi zanimanje. Zavedati pa se moraš, da si na nadležni strani lahko tudi ti. Da se ti to ne zgodi, se drži pravila pogovorne pite. Če sta v pogovoru udeležena dva, z njim deli polovico, če ste štirje, četrtino pogovora … Preostali čas pa poslušaj.

Če pa želiš resnično zasloveti kot odličen sogovorec, pa preizkusi imamo zate še nekaj nasvetov.

  • Bodi pozoren in vzdržuj očesni kontakt.
  • Uporabljaj aktivne in angažirane izraze.
  • Ponovi kar si slišal in nadaljuj s vprašanjem.
  • Če slišiš nekaj, kar bi hotel povedati, počakaj, govorca ne prekinjaj in nadaljuj s poslušanjem.
  • Za bonus točke počakaj vsaj kako uro, preden začneš govoriti o stvari, ki ti je prej vzbudila zanimanje.

Ne pozabi sogovorniku pustiti izraziti mnenja, ko mu postaviš vprašanje, kot je: »NK Maribor bo danes zmagal.« Temu naj vedno sledi podvprašanje: »Kaj pa ti misliš?«, da obdržiš zanimanje sogovorca.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / UK
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button