Življenjski slog

Ali orgazem nujno pomeni dober seks?

Orgazem običajno povezujemo z dobrim seksom. Pa je temu res tako? Nova znanstvena raziskava pravi, da orgazem nujno ne pomeni, da je bil spolni odnos kvaliteten. Ta pojav so poimenovali "izkušnja slabega orgazma".

Med raziskovanjem človeškega spolnega obnašanja so ugotovili, da orgazem nujno ne pomeni, da je bil seks dober, zaželen ali celo sporazumen. Ne pomeni nujno niti, da je vključena oseba doživela spolno vzburjenje.

V raziskavi so sodelujoči opisali izkušnje, ko so orgazem doživeli, pa bi izkušnjo vseeno opisali kot negativno. Včasih so negativni občutki izraženi manj očitno kot običajno. Izkušnje so bile negativne v primerih, ko so bili v spolni odnos prisiljeni iz strani partnerja, četudi si odnosa niso želeli, ko so v seks privolili proti svoji želji in ko se je na njih izvajal pritisk, da spolni vrhunec morajo doživeti.

Kljub temu, da bi sklepali, da je orgazem slabo izkušnjo spremenil v pozitivno doživetje, temu ni bilo tako.

Neprijetno psihično mučenje

Svoje izkušnje so sodelujoči opisali kot neprijetne, neiskrene in nadležne. Četudi so orgazem doživeli, je ta bil manj prijeten ali nasploh neprijeten v primerjavi z običajnim spolnim zadovoljstvom. Doživetje so opisali kot izrecno fizično izkušnjo, ki ni imela povezave s psihičnim užitkom.

spolnost, seks, užitek, doživetje, vzburjenje, spolni odnos
Izkušnje slabih orgazmov imajo negativen vpliv na dobrobit ljubezenskih odnosov.

Izkušnje slabih orgazmov so imele negativne učinke na odnose, spolnost in duševno zdravje sodelujočih. To so v največ primerih pripisali temu, da je orgazem zabrisal njihove negativne občutke, spodbujal problematično obnašanje njihovega spolnega partnerja in partnerjem dal občutek, da je razlog za morebitno skrb odveč. S tem, ko so doživeli orgazem, so njihovi partnerji sklepali, da je bila izkušnja za njih pozitivna in nekaj, v čemer so uživali.

Orgazem ≠ pozitivna spolna izkušnja

Slabe izkušnje z orgazmi so bili velikokrat povezane tudi z družbenimi pričakovanji. Ženske so se pogosto počutile dolžne doživeti vrhunec za spodbujanje moškega ega, moški pa želeli dokazati svojo moškost in se izogniti razočaranju partnerice.

Negativne orgazmične izkušnje so bile v večini primerov povezane s prisiljenimi spolnimi odnosi, podrejanjem in družbenimi pričakovanji, povezanimi z identiteto posameznikov. Kljub splošnemu prepričanju orgazem ne pomeni, da je bil seks nujno pozitivna izkušnja.

spolnost, seks, užitek, doživetje, vzburjenje, spolni odnos
Urejeno spolno življenje ugodno vpliva na posameznikovo počutje in medčloveške odnose.

Orgazem ni pomenil, da sta bila spolni odnos in orgazem nekaj, v čemer bi uživali. Prav tako z njim niso minili negativni občutki, ki so jih posamezniki čutili pred njim.

Problematično in potencialno škodljivo je sklepanje, da je orgazem posledica zaželenega in prijetnega seksa. V vseh primerih je potrebna komunikacija med spolnimi partnerji. Pomembno je, da se komunicira o željah, čustvih in občutkih. Vsekakor pa ostaja na vrhu prioritet tudi skrb za zaščito.

 

DOSTOP.si / SV
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button