Življenjski slog

Kako visoka je tvoja čustvena inteligenca?

Veš kaj je čustvena inteligenca in kako jo prepoznati? Veliko ljudi je zanjo slišalo, a le redki vedo, kaj je. Pomembna je tako za tvoje mentalno zdravje, kot tudi socialno življenje. Nihče se namreč ne želi osmešiti pred drugimi, ker ne zna nadzorovati svojih čustev.

Čustvena inteligenca je na kakšen način dojemaš, izražaš, nadzoruješ in razumeš svoja čustva. Morda si med tistimi, ki te stvari počnejo nezavedno in je njihova čustvena inteligenca že na visokem nivoju, morda pa se jih moraš še naučiti. V obeh primerih ti bo čustvena inteligenca pomagala pri interakcijah v šoli, službi, doma in tudi med prijatelji, zato spodaj preberi, kako lahko ugotoviš, ali si čustveno inteligenten.

O svojih reakcijah razmisliš

Včasih je razlika med dobro in slabo reakcijo v situacijah lahko izjemnega pomena. Ljudje, katerih čustvena inteligenca je nizka, velikokrat nepremišljeno reagirajo in si ne vzamejo časa, da bi premislili o prednostih in slabostih situacije. Take osebe so tudi bolj nagnjene k depresiji, saj raziskave kažejo, da imajo težave pri razumevanju in nadzorovanju čustev.

Probleme vidiš kot izzive

Če znaš prepoznati negativne emocije in jih videti kot izzive, je to znak visoke čustvene inteligence. Predstavlaj si, da padeš na izpitu, za katerega si se učil cel mesec. Čustveno inteligentna oseba bo to sprejela kot izziv, da je v procesu učenja šlo nekaj narobe. Na drugi strani pa bo oseba z nižjimi čustvenimi sposobnosti to videla kot dejstvo, da je neumna in ne bo nikoli dokončala študija.

Če znaš nadzorovati svoja čustva, je to znak visoke inteligence.

Nadzoruješ in prilagajaš svoja čustva

Kadar te čustva prevzamejo, jih lahko nadzoruješ. Dober primer je trema in strah, ki ga čutimo pred pomembnimi situacijami. Določena mera treme je dobra, saj izostri čute in zaznavo, prevelik strah pa vodi v blokado. Najti moraš ravnovesje med dobrimi in slabimi emocijami, saj boš le tako lahko dobro nadziral situacijo.

Znaš se poistovetiti z drugimi

Znak visoke čustvene inteligence je tudi razumevanje čustev drugih. Če lahko svoje emocionalne sposobnosti uporabiš pri soljudeh, si primeren za delo v službah, ki prinašajo veliko čustvenega napora. To so delovna mesta, kjer moraš simpatizirati s strankami, ne glede na to, kako se obnašajo. Prav zato so nekatera podjetja že uvedla treninge čustvene inteligence, kjer se poskušajo naučiti vseh zgoraj omenjenih lastnosti.

Čustvena inteligenca je miselna sposobnost, ki jo lahko natreniraš podobno kot svoje mišice. Izboljšuješ jo lahko vse življenje, biti moraš le premišljen, pazljiv in pozoren.

 

 DOSTOP.si / UK
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button