Življenjski slog

Nižji moški so bolj jezni

Naša višina bi naj vplivala na to, kako jezni in nasilni smo ljudje

Nekaj časa se je po internetu potikal rek, ki pravi, da so nižji ljudje bolj jezni, ker se nahajajo bližje peklu. Čeprav se zdi neverjetno, pa je v tem reku lahko celo nekaj resnice.

S predsodki in družbenimi zahtevami se ne srečujejo le ženske, ampak nanje velikokrat naletijo tudi moški. Ena izmed takih zahtev je višina, ki lahko močno vpliva na samozavest, samopodobo in celo čustva moških. Raziskave namreč pravijo, da so moški lahko bolj jezni in nasilni, če njihovi centimetri v višino ne presegajo določene meje.

fant stoji na vrhu hriba
Napoleonov kompleks naj bi zaradi nižje višine pri moških povzročil manjvrednostne občutke.

Raziskovalci v Atlanti v Georgiji so naredili raziskavo, v kateri so moške spraševali o njihovem dojemanju moškosti, samopodobe in obnašanja v povezavi z drogami in kriminalom. Vzorec je zajemal 600 moških med osemnajstim in petdesetim letom starosti. Ugotovili so, da so tisti, ki se počutijo manj možate, bolj nagnjeni k nasilju in kriminalu. Za razliko od moških s pozitivno samopodobo je pri njih verjetnost, da naredijo nasilno dejanje z nožem ali orožjem, kar trikrat večja.

 

 

Podobno raziskavo so izvedli tudi na Univerzi Oxford, ki je potrdila, da sindrom nizkega moža resnično obstaja. V študiji so sodelujoče postavili v virtualno resničnost in njihove avatarje za nekaj centimetrov znižali. Rezultati so pokazali, da lahko višina vpliva na občutke ranljivosti, paranoje in nepriljubljenosti oz. izzove Napoleonov kompleks.

jezen pogovor po telefonu
Si že spoznal koga, ki bi lahko potrdil ali ovrgel idejo o jezi in višini?

A nekaj drugih raziskav pravi, da je Napoleonov kompleks mit, saj ljudje mislimo, da želi nizka oseba, kadar je jezna, z izražanjem jeze kompenzirati svojo višino. Pravzaprav je že ime Napoleonov kompleks po svoje mit, saj je francoski absolutist v višino meril 168,5 centimetra, kar za čase, v katerih je živel, sploh ni malo. Kar nekaj časa je svet zmotno mislil, da je meril 10 centimetrov manj, do česar je prišlo zaradi napačnega pretvarjanja srednjeveških enot v moderne.

Tako lahko pridemo tudi do sklepa, da sta prvi dve raziskavi svojo teorijo preizkušali na premajhnem vzorcu in na podlagi njunih rezultatov ne moremo zagotovo trditi, da so nižji ljudje, še posebej moški, bolj jezni in nasilni.

 jezen moški pogled
Družbene norme vplivajo tudi na pričakovanja o moški zunanjosti.

Nekaj pa je gotovo: družbene norme ne prizanašajo nikomur. Pri ženskah največkrat zahtevajo vitko telo in popolno kožo, pri moških pa mišice in določeno višino. Naša naloga je, da se teh družbenih zahtev zavedamo in ne dovolimo, da bi vplivale na našo sampodobo, počutje ali življenje.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / UK
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=1220splet (vir)

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button