Življenjski slog

Kako biti všečen s pomočjo 6 psiholoških trikov

Večina prijateljstev se razvije tako naravno, da samega poteka sploh ne zaznaš popolnoma. Včasih pa je v sklepanje novih prijateljstev ali poglabljanje obstoječih znanstev potrebno vložiti več truda. Za lažje navezovanje stikov preveri 6 psiholoških trikov, kako ljudi prepričati, da si naravnost krasen in vreden njihove družbe.

Človeško obnašanje ima običajno povsem znanstveno pojasnljivo psihološko podlago. Tako lahko pri dajanju dobrega vtisa uporabiš nekaj preprostih trikov, s katerimi te bližnji podzavestno vidijo kot bolj všečnega, zaupanja vrednega in predvsem vrednega njihovega časa. Biti všečen je prvi korak k uspešnemu navezovanju prihodnjih stikov.

1. Kopiraj obnašanje bližnjega

Tehnika, poimenovana zrcaljenje, zaobjema prefinjeno kopiranje obnašanja osebe, s katero komuniciramo. Med pogovorom poskusi oponašati njihovo telesno govorico, geste in obrazne izraze. Raziskava iz leta 1999 je pokazala obstoj tako imenovanega efekta kameleona, ki sproža podzavestno zrcaljenje obnašanja. To vodi v naklonjenost do bližnje osebe, ki kopira naše obnašanje.

2. Ne varčuj s komplimenti

Ljudje pridevnike, ki jih uporabljaš za opis drugih ljudi, začnejo povezovati s tvojo osebnostjo. Če nekoga opišeš kot prijaznega in velikodušnega, te bodo tvoji poslušalci tudi sami podzavestno dojemali kot takšnega. Enako velja za negativno nastrojen govor – če nekoga nenehno ogovarjaš za njegovim hrbtom, bodo tudi omenjene slabe lastnosti prezrcalili na njihovo mnenje o tebi.

3. S komplimenti hkrati ne pretiravaj

Najdi pravo mero med podajanjem komplimentov in pretiravanjem z njimi. Teorija medosebne privlačnosti pravi, da bodo pozitivni komplimenti imeli večji vpliv, če jih boš delil samo občasno. Četudi je ta nasvet kontradiktoren prejšnjemu, poskrbi, da bo mera komplimentov pravšnja, komplimenti pa iskreni.

4. Izžarevaj dobro voljo

Znanstveno dokazano je, da lahko čustva bližnjih do neke mere podzavestno zaznavamo. Tako lahko odločilno vplivamo na voljo drugih že s tem, če smo sami dobre volje in izžarevamo pozitivno energijo. Poskrbi, da dejstvo, da si všečen, uporabiš v dober namen.

naklonjenost, raziskava, triki, komunikacija, govor, raziskave, komplimenti, dotikanje
Nasmeh nič ne stane, a čudežno deluje!

5. Pokaži, da tudi ti nisi brez napak

Če ljudje nasploh menijo, da si zaupanja vredna oseba, jim boš še bolj všeč po tem, ko boš naredil kakšno napako. S tem, ko pokažeš, da nisi popoln, bližnjim sporočiš, da si lahko tudi ranljiv in s tem postaneš nekdo, s katerim se lahko lažje poistovetijo. Že manjši napaki kot sta skorajšnji padec ali politje kave sta dogodka, s katerima izgledaš zabaven in posledično bolj všečen.

6. Občasno se dotakni sogovorca

Subliminalno dotikanje obsega tako prikrite dotike, da jih oseba, ki si se je dotikal, komaj opazi. Sem spada rahel dotik roke ali rame bližnjega, kar v njem podzavestno sproža prijetne občutke. Raziskave dokazujejo enak učinek v primeru dajanja višjih napitnin natakarjem in višje stopnje uspešnosti pri nagovarjanju mimoidočih.

naklonjenost, raziskava, triki, komunikacija, govor, raziskave, komplimenti, dotikanje
V poslovnem svetu stisk roke pomeni potrditev dogovora, dotike pa lahko uporabimo tudi za navezovanje stika.

… še nekaj nasvetov, vrednih omembe.

Ne pozabi na nasmeh, iskanje skupnih točk in smisel za humor. Pozornost posveti tudi temu, da svojega sogovorca pripraviš do tega, da govori o sebi. Govorjenje o sebi naj bi namreč prinašalo toliko zadovoljstva, kot ga prinašajo hrana, denar in seks. Ko govorimo o sebi, naj bi bili namreč deli možganov, povezani z motiviranjem in nagrajevanjem, najbolj aktivni. Pri tem je pomembno tudi, da si nasploh pozoren. Zelo slab začetek na primer je, če pozabiš kako je tvojemu sogovorcu ime. Preveri, kako se temu izogniti.

 

 DOSTOP.si / SV
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button