Življenjski slog

Zakaj je pomemben rok uporabe kondomov

Nastopil je čas akcije. Spomniš se, da je edini škatlici kondomov, ki jo imaš spravljeno v nočni omarici, rok trajanja potekel že kako leto nazaj. Kaj storiti? Boš preizkusil svojo srečo ali se sprijaznil s tem, da moraš počakati do prihodnjič? Preveri, kaj o roku uporabe kondomov pravi znanost.

Ameriška ginekologinja Nerys Benfield pravi, da je na škatlicah kondomov rok trajanja zapisan z dobrim razlogom. Po določenem času materiali, ki tvorijo kondome (npr. lateks in poliuretan) začnejo razpadati in postanejo krhkejši. S tem, ko so manj prožni, postanejo možnosti za to, da kondom poči, znatno večje. Uporaba kondoma s pretečenim rokom uporabe torej predstavlja večje tveganje za zanositev ali prenos spolno prenosljivih bolezni.

So kondomi s pretečenim rokom uporabe še uporabni?

Kaj se zgodi, če predpostavimo, da je kondom s pretečenim rokom uporabe res edini, ki ga imaš v odločilnem trenutku pri roki? Kljub omenjenemu tveganju je bolje uporabiti takšen kondom kot se odločiti za spolni odnos popolnoma brez zaščite. Najboljši scenarij vseeno ostaja, da poskrbiš za stalno zalogo kondomov, ki jim rok uporabe še ni potekel.

Kako dolg sploh je rok uporabe kondomov?

V največ primerih znaša rok uporabe večine kondomov okoli pet let od časa izdelave. Časovno obdobje pa se razlikuje glede na vrsto kondomov in sestavin. Pri kondomih brez lateksa je rok uporabe praviloma krajši kot sicer. Najbolje je, da se o roku uporabe pozanimaš kar ob nakupu.

spolnost, kondomi, seks, lateks, datum, kondom
Bolj kot barva in okus kondomov, je pomemben njihov rok uporabe.

Kako veš, da je rok uporabe potekel?

Najpreprostejši način je seveda preverjanje zapisanega datuma na embalaži. Poleg škatlice se datum nahaja tudi na vsakem ovitku posameznega kondoma. Ko preveriš datum, preveri še, če je ovitek brezhibno ohranjen. Pozoren bodi predvsem na morebitne luknjice ali zareze. To lahko zlahka preveriš s pritiskom na ovitek. Če okoli kondoma začutiš zrak, veš, da je embalaža nepoškodovana, saj zraka ne prepušča.

spolnost, kondomi, seks, lateks, datum, kondom
Pred uporabo obvezno preveri neoporečnost kondoma.

Če je ob odprtju kondom suh, ima nenavaden vonj ali kaže znake poškodb, ga obvezno zavrzi in uporabi drugega. Tudi v primeru, ko je rok uporabe neberljiv, tak kondom raje zavrzi.

Četudi ugotoviš, da si brez kondoma, se lahko s svojo simpatijo pozabavaš na kak drugačen način. Ob naslednji priložnosti pa se vsekakor prepričaj, da si pripravljen na vse možne scenarije.

 

 DOSTOP.si / SV
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button