Zdravje

NIJZ v času počitnic in dopustov svetuje odgovorno spolnost

Poletni čas dopustov in počitnic je predvsem med mladimi povezan z večjim tveganjem za prenos spolno prenosljivih okužb, zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) mladim in vsem spolno aktivnim pri spolnih odnosih priporočajo dosledno uporabo kondoma, informiranje o spolno prenosljivih boleznih in odgovorno spolnost.

“Po vsem svetu in tudi v Sloveniji opažamo trend naraščanja spolno prenosljivih okužb. Kot so HIV/aids, virusni hepatitisi, gonoreja, sifilis, humani papiloma virusi, klamidijske okužbe in druge,” so na NIJZ zapisali na svoji spletni strani. Opozorili so, da raziskave kažejo, da zlasti mladi med počitnicami pogosteje vzpostavljajo intimne stike. Pri čemer se jih veliko ne zaščiti.

“V primeru nezaščitenega tveganega spolnega odnosa priporočamo obisk zdravnika. V primeru znakov okužbe, kot so spremembe na zunanjih spolnih organih, rdečica, bolečine, srbečica ali izcedek. Obvezno testiranje na spolno prenosljive bolezni, na virus HIV in viruse hepatitisov. Zgodnje odkrivanje namreč pripomore k boljšemu izidu bolezni in preprečuje širjenje bolezni,” je ob tem povedala Evita Leskovšek z NIJZ.

Spolno prenosljive okužbe niso redkost v Sloveniji

Po podatkih NIJZ imamo v Sloveniji veliko spolno prenesenih okužb. Prevladujejo predvsem genitalnih bradavic, drugih okužb s humani papiloma virusi (HPV) in klamidijskih okužb. Tudi raziskave med slovenskimi srednješolci kažejo, da mladi zgodaj začenjajo s spolnimi odnosi – skoraj četrtina dijakov prvega letnika in dobra polovica dijakov tretjega letnika je namreč že imela spolne odnose. Med spoloma ni bistvenih razlik.

Na NIJZ opozarjajo, da so mladi premalo informirani o spolnosti in si več informacij o spolnosti želijo izvedeti od staršev in spolne vzgoje v šoli.

“Poleg ‘klasične’ uporabe kontracepcije spodbujajo hkratno uporabo kondoma in druge zanesljive kontracepcije ali pravilno in predvsem dosledno uporabo kondoma. Mlade je treba spodbujati k odgovorni spolnosti in razmisleku o odlogu (prvega) spolnega odnosa,” je povedala Leskovškova. Dodala je, da je treba tudi odrasle spomniti na tveganja, povezana z opuščanjem učinkovite zaščite.

Priporočila mednarodnega centra za nadzor bolezni in preventivo (CDC) s sedežem v Atlanti svetuje informiranje o boleznih, izogibanje spolnih odnosov s priložnostnimi partnerji pri vseh vrstah spolnih odnosov, zmanjšanje število spolnih partnerjev in testiranje pred spolnim odnosom. Svetujejo tudi cepljenje za preprečevanje okužbe z virusnim hepatitisom in HPV. Priporočajo monogamijo oz. spolne odnose samo z enim partnerjem, za katerega smo prepričani, da je spolno aktiven samo znotraj zveze, kar je tudi najbolj zanesljiv način, da se ne okužimo s spolno prenosljivimi boleznimi.

 

 mlad.si
 Pexels

Sorodni članki

Back to top button