IzobraževanjeZdravje

UM zaradi koronavirusa še ne odpoveduje pedagoškega procesa

Univerza v Mariboru je izdala načrt, s katerim želi prispevati k zmanjšanju negativnega vpliva in motenj, ki jih lahko povzroči koronavirus na vzgojno-izobraževalno in raziskovalno delo. Predavanja zaenkrat potekajo normalno*, vseeno pa predlagajo upoštevanje zaščitnih ukrepov.

*Sreda, 11. marec

 • 15.00 Filozofska fakulteta UM na spletni strani javila, da so odpovedane vse oblike pedagoškega procesa na Filozofski fakulteti v fizični obliki
 • 17.00 Fakulteta za naravoslovje in matematiko UM je na spletni strani javila, da so odpovedane vse oblike pedagoškega procesa na fakulteti, ves študijski proces se bo začel izvajati preko študija na daljavo.
 • 17.00 Pedagoška fakulteta UM je na spletni strani javila, da so odpovedane vse oblike pedagoškega procesa na fakulteti, ves študijski proces se bo začel izvajati preko študija na daljavo.

 


V Času okužbe je rektor imenoval delovno skupino, ki bo sproti spremljala stanje in posodabljala ukrepe. UM želi namreč zagotoviti zaščito ljudi in omejevanje širjenja infekcije ter obolevnosti v kolektivu, hkrati pa poskrbeti za večjo zdravstveno varnost in osveščenost.

Preventiva in ravnanje v primeru okužbe

|
|

  Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni in si redno umivamo roke z milom in vodo. Če voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke, ki je dostopno na vseh članicah UM.

  Kašljamo v rokav ali komolec. V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

  Redno čistimo in po potrebi razkužujemo predmete in površine, ki se jih pogosto dotikamo (npr. kljuke, električna stikala, pulti, vse dostopne površine sten in oken, straniščna školjka, pipe umivalnikov ipd.).

  UM odsvetuje tudi vsa potovanja in ekskurzije na prizadeta območja.

  V primeru, da zbolimo, ostanemo doma, pokličemo izbranega zdravnika ter sledimo navodilom zdravstvenega osebja.

  Delo na fakultetah

  Govorilne ure se bodo izvajale tako, da komunikacija s študenti poteka v glavnem preko elektronske pošte. Ali drugih komunikacijskih kanalov (npr. Skype, Viber, Microsoft Teams). Prav tako so uradne ure Študentskih referatov na nekaterih fakultetah že omejene le na elektronsko pošto, študentom pa je dostop v strokovne službe omejen.

  Kakšni so bolezenski znaki?

  Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Natančni podatki o poteku bolezni se še zbirajo, saj gre za nov virus. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje.

  Med ljudmi se prenaša kapljično, kar pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom, na razdalji manjši od 1,5 m. Dokazano je, da se z novim koronavirusom lahko okužimo tudi ob stiku z onesnaženimi površinami.

  Točna inkubacijska doba še ni poznana, ocenjena pa je na med 2 in 12 dnevi, najbrž ne več kot 14 dni. V povprečju naj bi bila inkubacijska doba dolga približno 6 dni.

  Kaj pa če zbolim?

  Če zboliš z znaki akutne okužbe dihal (npr. vročina, kašelj, težko dihanje) in si se v zadnjih 14 dneh zadrževal na območjih, kjer obstaja povečano tveganje za okužbo z novim koronavirusom ali si bil v tem obdobju v tesnem stiku z bolnikom, pri katerem je bila potrjena okužba z novim koronavirusom, se umakni v ločen prostor oziroma vzdržuj razdaljo vsaj 1,5 metra stran od ostalih ljudi.

  Po telefonu se posvetuj s svojim osebnim zdravnikom oziroma dežurno zdravstveno službo izven delovnega časa, kjer boš prejel navodila o nadaljnjih ukrepih.

  Odpoved dogodkov

  Zaradi nove uredbe ministrstva UM odpoveduje vse javne prireditve v javnih prostorih zaprtega tipa (vsa večja zborovanja, študentske prireditve, kongrese, seminarje …), ki se jih udeleži več kot 100 ljudi. Priporočajo pa tudi odpoved vseh drugih zbiranj, ki niso vezana na tekočo izvedbo pedagoškega procesa.

  Hkrati pripravljajo tudi navodila in vse potrebno za izvedbo pedagoškega procesa na daljavo. V kolikor bi bil in če bo takšen ukrep potreben in ga bo določilo pristojno ministrstvo. Če bi do odpovedi pedagoškega procesa ali do neizvedbe dela pedagoških aktivnosti prišlo, bo vsa predavanja in ostale obveznosti treba v celoti nadomestiti.

   

  Univerza v Mariboru (UM)
   arhiv DOSTOP.si, NIJZ

   

  Sorodni članki

  Back to top button