Študentski vodnikZdravje

Mariborski študentski vodnik: izpolnjevanje pogojev PCT in cepljenje

Vsako študijsko leto nam študentom nekako ostane v spominu. Letošnje si bomo med drugim zapomnili po velikih treh črkah: PCT. Si v zadnjih šestih mesecih prebolel covid-19? Si "pristaš" žgečkanja po nosu ali si se odločil za cepljenje? Preveri, kaj glede študija nalagajo pogoji PCT in kje se lahko cepiš.

Dobro leto in pol nazaj se je z novicami o prvih primerih virusa SARS-CoV-2 dodobra spremenilo naše življenje. Razmere se še niso vrnile v stare tirnice, zahvaljujoč znanosti pa nam je ponovno omogočena večina vseh življenjskih sfer. Vse pa seveda pod svojimi pogoji.

Nekoč ABC, danes PCT

Pogoji, ki nas vračajo v normalno življenje, nosijo ime PCT – prebolevnost, cepljenje ali testiranje. Kot v restavracijah, frizerskih salonih in trgovinah z oblačili, nas bo PCT spremljal tudi na faksu. V Uradnem listu Republike Slovenije 15. septembra objavljen Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 namreč opredeljuje pogoje, pod katerimi se lahko udeležuješ predavanj, vaj in ostalih obveznosti na fakulteti.

SARS-CoV-2, koronavirus, PCT, cepljenje, študij, faks, COVID-19, Univerza v Mariboru, samotestiranje
Svetovna strokovna javnost je mnenja, da je cepljenje najhitrejša pot do ponovne normalnosti.

Vsak študent, ki vstopa v visokošolske prostore, mora razpolagati z enim od naslednjih dokazil:

  • dokazilo o negativnem testu (test PCR ne sme biti starejši od 72 ur, test HAG pa ne starejši od 48 ur),
  • digitalno COVID potrdilo EU (v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno mora biti s QR kodo), prav tako pa veljajo v angleščini izdana digitalna COVID potrdila tretjih držav,
  • dokazilo o cepljenju proti COVID-19 (izkaz o prejemu drugega odmerka cepiv Comirnaty, Spikevax, Sputnik V, CoronaVac, COVID-19 Vaccine, Vaxzevria, Covishield oz. kombinaciji dveh izmed naštetih cepiv ali izkaz o prvem (in edinem) odmerku cepiva COVID-19 Vaccine Janssen),
  • dokazilo o pozitivnem rezultatu PCR testa (ta mora biti starejši od 10 dni, vendar ne starejši od 180 dni) ali
  • dokazilo o prebolevnosti in dokazilo o cepljenju (v primeru kombinacije prebolevnosti in cepljenja z enim odmerkom cepiva).

Kaj če nimam nobenega izmed teh dokazil?

Če ne izpolnjuješ nobenega izmed navedenih pogojev, a bi se vseeno srčno rad udeležil učnega procesa, se lahko v prostorih visokošolskega zavoda testiraš s testom za samotestiranje. Vsakemu izmed nas namreč na mesec pripada 5 testov HAG za samotestiranje. Te lahko ob predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja ali potrdila o šolanju z osebnim dokumentom prevzameš v lekarni.

SARS-CoV-2, koronavirus, PCT, cepljenje, študij, faks, COVID-19, Univerza v Mariboru, samotestiranje
Kot študentu ti mesečno pripada 5 testov za samotestiranje.

Kaj če se želim cepiti?

Univerza v Mariboru za študente in zaposlene organizira posebne cepilne dneve in vabi k čim večji udeležbi. Termine cepilnih dni lahko najdeš na spletni strani univerze, kjer jih sproti objavljajo. Sicer pa seznam cepilnih mest v Mariboru in njegovi okolici najdeš na spletni strani Zdravstvenega doma Maribor (za cepljenje brez predhodnega naročila išči pod ključnimi besedami “množično cepljenje“).

Sara VOCOVNIK
Unsplash

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button