ZdravjeŽivljenjski slog

Onesnažen zrak vpliva na spolno zdravje

Strupeni avtomobilski izpuhi lahko povečajo možnost za erektilno motnjo

Nedavna raziskava, objavljena v Journal of Sexual Medicine, ugotavlja, da je reden stik s strupenimi avtomobilskimi izpuhi povezan tudi z erektilnimi motnjami. Ugotovitve sovpadajo s številnimi drugimi raziskavami, ki so v zadnjih letih opozorile na negativen vpliv slabe kvalitete zraka na zdravje svetovne populacije, tudi ko pride do spolnega zdravja. Že leta 2017 se je na vzorcu 400 ameriških moških izkazalo, da je tveganje za (začasno) impotenco višje pri tistih, ki so pogosto izpostavljeni onesnaženemu zračnemu okolju.

Večja izpostavljenost avtomobilskim izpuhom, večje tveganje za impotenco

Tokrat pa so raziskovalci Medicinske univerze Guangzhou na Kitajskem iskali povezavo med avtomobilskimi izpuhi in spolno (ne)sposobnostjo. Laboratorijske podgane so različno dolgo izpostavljali dozam bencina in dizla, nato pa testirali njihov odziv na spolne dražljaje. Dlje kot so bile izpostavljene hlapom, manj verjetno je bilo, da se bodo odzvale na stimulus. Avtorji raziskave pa verjamejo, da kvaliteta zraka igra podobno vlogo tudi, ko se analizira moško spolno zdravje.

Strupeni delci, lahko povzročijo vnetje krvnih žil, ki posledično težje prenašajo kisik do različnih delov telesa. Tudi do moškega spolnega organa, pri vzburjenju katerega kisik igra ključno vlogo. Hkrati umazan zrak že sam po sebi vsebuje manj kisika, kar še dodatno poglobi težavo.

Erektilne motnje so naraščajoč problem

V času, ko naj bi se tretjina vseh moških, starejših od 40 let, vsaj enkrat v življenju soočila z erektilno motnjo, se ugotovitev ne zdi nenavadna. Čeprav so farmacevtski pripomočki (Viagra) revolucionirali zdravljenje motnje, pa več kot tretjina uporabnikov ob zaužitju ne zazna sprememb. Pri nekaterih pa igra tudi vlogo pri razvoju depresije in tesnobe.

 

 DOSTOP.si / KA
 Bedbible

 

Results

13 – 18 Pravilnih odgovorov

Vidi se, da bereš tabloide in spiš na internetu

Zelo dobro ti gre. Premišljeno klikaš in uporabljaš znanje, ki gre prejmeš med branjem novic, ki se bohotijo z naslovi Šokantno, Ekskluzivno, Preberite kaj je rekel, Poglejte kako se je oblekla …

19- 20 Pravilnih odgovorov

Si prepričan, da ne delaš za CIA ali FBI?

Tvoje sposobnosti so visoko nad povprečjem. Ti si v samem vrhu. Na svetu obstaja manj kot 0,01 % ljudi, ki imajo takšno sposobnost kot jo imaš ti. Pošlji svoj podatke v uredništvo, da te podkupimo.

0-6 pravilnih odgovorov

OMB! Naroči se okulistu!

Saj ne vemo kje naj začnemo. Če še slepa kura zrno najde, potem res ne vemo kaj si ti. Školjka? Daj poskusi še enkrat. V tem času so se planeti poravnali tebi v prid. Baje.

7-12 Pravilnih odgovorov

Si na ravni petletnika, ki sestavlja puzzle

Če bi bil možen izhod v sili, bi ga izkoristil … in to pri vsaki točki. Tokrat sreča ni bila na tvoji strani. Žal zraven ni bilo mame, da bi ti puzzle obrnila na stran s sliko.

#1. Za masko se skriva ...

#2. Za masko se skriva ...

#3. Za masko se skriva ...

#4. Za masko se skriva ...

#5. Za masko se skriva ...

#6. Za masko se skriva ...

#7. Za masko se skriva ...

#8. Za masko se skriva ...

#9. Za masko se skriva ...

#10. Za masko se skriva ...

#11. Za masko se skriva ...

#12. Za masko se skriva ...

#13. Za masko se skriva ...

#14. Za masko se skriva ...

#15. Za masko se skriva...

#16. Za masko se skriva ...

#17. Za masko se skriva ...

#18. Za masko se skriva ...

#19. Za masko se skriva ...

#20. Za masko se skriva ...

Preveri svoje znanje

Sorodni članki

Back to top button