IzobraževanjeZdravje

Od ponedeljka bodo brez mask tudi učenci, dijaki, študenti in učitelji

Ob izboljšanju epidemioloških razmer je vlada skladno s stališčem posvetovalne skupine za covid-19 odločila, da zaščitne maske za učence, dijake, študente in učitelje od ponedeljka ne bodo več obvezne.

Maske še vedno na klinični praksi ali vajah

Maske pa morajo še vedno nositi dijaki, študenti in učitelji, ki so vključeni v izobraževalni proces pri izvajalcu, denimo v primeru udeležbe na klinični praksi ali vajah. Že pred tem je vlada z 21. februarjem odpravila obvezno samotestiranje na novi koronavirus v šolah. Ob spremembi so se vsi učenci, ki so se zaradi odklanjanja samotestiranja izobraževali na daljavo, vrnili v šole.

Po zadnjem podatku pa se je pred tem 14. februarja na daljavo izobraževalo 1258 oz. 0,65 odstotka osnovnošolcev.

V srednjih šolah so beležili še nižje odstotke, saj srednješolsko izobraževanje ni obvezno. Ministrstvu je podatke o izobraževanju dijakov na daljavo na dan 14. februar posredovalo 81 odstotkov šol. Po podatkih je samotestiranje na omenjeni dan zavrnilo 27 oziroma 0,05 odstotka od 50.921 dijakov, še sporočili z ministrstva.

V Slovenijo je prispelo cepivo Novavax

V Slovenijo so prejšnji teden prispeli tudi prvi odmerki cepiva proizvajalca Novavax. “Gre za proteinsko cepivo, ki je izdelano z biotehnologijo in je zato drugačno od mRNK in vektorskih cepiv. Deluje tako, da telo pripravi na to, da se brani pred covidom-19,” je pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar.

Cepivo je registrirano za uporabo pri osebah, starejših od 18 let. Potrebna sta dva odmerka cepiva, s presledkom najmanj tri tedne. Vse, ki morda bolj zaupajo tej vrsti cepiva, je pozval k odločitvi za cepljenje proti covidu-19.

Nova pravila članicam EU omogočajo, da za izdajanje digitalnih potrdil o cepljenju od 30. januarja velja tudi pozitivni rezultat hitrega antigenskega testa, ne le PCR-testa. Omenjeno bo veljalo tudi v Sloveniji.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button