Zdravje

Evropska unija je odobrila peto cepivo proti covidu podjetja Novavax

 Evropska komisija je danes odobrila uporabo cepiva ameriškega podjetja Novavax v EU, ki je pred tem dobilo zeleno luč Evropske agencije za zdravila. Cepivo, imenovano nuvaxovid, je peto cepivo proti covidu-19, ki ga je dovoljeno uporabljati v EU.

“V času hitrega širjenja različice omikron ter potrebe po okrepitvi cepljenja in poživitvenih odmerkov me današnja odobritev cepiva pojetja Novavax še posebej veseli,” je poudarila predsednica komisije Ursula von der Leyen. Ob tem je izrazila upanje, da bo to spodbuda tistim, ki se še niso cepili.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je Novavaxovo cepivo, znano tudi kot NVX-CoV2373, odobrila za uporabo pri starejših od 18 let, v dveh odmerkih v razmiku treh tednov. Analize so pokazale, da je cepivo 90-odstotno učinkovito.

Cepivo so preverjali v času izvornega seva ter zlasti koronavirusnih različic alfa in beta. Trenutno obstajajo le omejeni podatki o učinkovitosti nuvaxovida v primeru preostalih različic, vključno z omikronom.

Stranski učinki so običajno blagi ali zmerni in izginejo v nekaj dneh po cepljenju. Najpogosteje gre za bolečino na mestu vboda, utrujenost, bolečine v mišicah ali sklepih, glavobol, splošno slabo počutje, slabost ali bruhanje.

Za raziliko od preostalih cepiv to cepivo temelji na proteinih

To je peto odobreno cepivo, predhodno so v EU odobrili cepiva podjetij Pfizer in BioNTech, Moderne, AstraZenece ter Johnsona & Johnsona. Za razliko od preostalih štirih to cepivo temelji na proteinih.

Vsebuje laboratorijsko proizvedene nanodelce proteina S, ki je sicer na površini novega koronavirusa. Ko oseba prejme cepivo, imunski sistem te delce proteina prepozna kot tuje in razvije naravno zaščito pred njimi, to so protitelesa in celice T.

Evropska komisija je danes izdala pogojno dovoljenje za promet. To je mehanizem EU, ki omogoča zgodnji dostop do zdravil v kriznih razmerah, na podlagi manj celovitih podatkov, kot se jih običajno zahteva. Razpoložljivi podatki morajo zagotavljati, da so koristi zdravila večje od tveganj, proizvajalec pa mora pozneje zagotoviti celovite podatke.

Podjetje mora po pridobitvi pogojnega dovoljenja za promet še naprej zagotavljati podatke na podlagi analiz, ki potrjujejo, da koristi pretehtajo tveganja.

STAkrog
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button