Zdravje

Rdeče vino pripomore k dobri prebavi

Znanstveniki s kraljevega kolidža v Londonu so ugotovili, da imajo pivci rdečega vina v svojem prebavnem traktu večjo raznolikost bakterij, kar pomeni, da je njihov prebavni sistem bolj zdrav od tistih, ki pijejo druge alkoholne pijače.

V raziskavi, ki so jo v sredo objavili v strokovnem časniku Gastroenterology, so raziskovali vpliv piva, jabolčnika, vina in žganja na populacijo mikroorganizmov v črevesju in druge kazalce zdravja pri 916 dvojčicah iz Združenega kraljestva.

Kljub dobremu učinku, pa je dovolj le en kozarec rdečega vina na dva tedna. Na podoben način ti bo pri prebavi pomagalo tudi določeno sadje, zelenjava in oreščki.

Rdeče vino je imelo najboljši vpliv na zdravje črevesja. Povezano je bilo z nižjimi ravnmi debelosti in slabega holesterola. Nobene podobne povezave niso opazili pri pivu, jabolčniku ali žganju, le majhno pri belem vinu.

Vodja raziskave Caroline Le Roy je dejala, da so že prejšnje raziskave na živalih in laboratorijski poskusi pokazali, da rdeče vino izboljša črevesno mikrofloro, a do sedaj niso naredili še nobene večje raziskave na ljudeh. Bolj raznolika črevesna flora pomeni, da bomo lažje presnavljali hrano. Neravnovesje med dobrimi in slabimi mikrobi lahko vodi do slabše imunske odpornosti, debelosti in visokega holesterola.

Belo vino precej manj pripomore k prebavi

Raziskovalci so zaradi natančnosti in resnično trdnih izsledkov raziskavo naredili še z dvema skupinama v ZDA in na Nizozemskem in še z zadnjo skupino dvojčic v Veliki Britaniji. V vsaki skupini je bilo okoli 1000 oseb. Ker so izbrali dvojčice, niso imeli težav z zunanjimi dejavniki, kot sta genetska predispozicija in njihovo družbenoekonomsko ozadje.

Skupina je opazila, da je vsebnost polifenolov in mikrohranil, ki so prisotni v grozdni lupini, odgovorna za večjo raznolikost mikroorganizmov v črevesju. Kar tudi podpira ugotovitev, da je belo vino pozitivno povezano z večjo raznolikostjo mikroorganizmov v črevesju, a v precej manjši meri. Belo vino ima podobno vsebnost alkohola kot rdeče, a od šest- do sedemkrat manjšo koncentracijo polifenolov.

Nik Sharma, nevroznanstvenik s kraljevega kolidža v Londonu, ki ni sodeloval v raziskavi, je opozoril, da so potrebne nadaljnje študije. Sicer je dejal, da imajo zaključki te raziskave večjo težo zaradi dvojčic in zaradi ponovitve raziskave.

En kozarec na dva tedna je dovolj

Kljub temu pa zaradi tega ni treba poseči po steklenici rdečega. Še vedno je po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije alkohol povzročitelj več kot 200 zdravstvenih težav.

Zato bo že en kozarec rdečega vina na dva tedna dovolj, da pozitivno vpliva na nas. Tudi različno sadje, zelenjave, oreščki in celo čokolada imajo veliko polifenolov. Borovnice in rdeča čebula sta tudi med zdravimi alternativami, ki bodo dobro vplivale na tvojo prebavo.

 

 STA
 Pexels

 

Sorodni članki

Back to top button