Bivanje

Hotel mama: mladi Američani po vzoru mladih Slovencev

Mladi Američani se zaradi pandemije selijo nazaj k staršem.

Raziskava centra Pew ugotavlja, da danes prvič od časov velike depresije v 20. stoletju pri starših spet živi več kot polovica mladih Američanov med 18. in 29. letom starosti. Vzrok je pandemija novega koronavirusa, ki je prizadel gospodarstvo in povzročil zapiranje univerz.

Julija je pri starših živelo 52 odstotkov Američanov med 18. in 29. letom starosti. Februarja letos pa je takih bilo 47 odstotkov. Pri starših jih danes živi 26,6 milijona, kar je 2,6 milijona več kot februarja. Mladi se selijo k staršem. To se dogaja ne glede na rasno ali etnično pripadnost, spol, ali če živijo v mestu ali na podeželju.

Pred letošnjim letom je bil rekorden delež mladih, ki živijo pri starših, z 48 odstotki dosežen leta 1940 na koncu velike depresije. Ta delež je padal v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja, nakar je začel spet počasi naraščati. Aprila letos pa je dosegel 50 odstotkov.

Med februarjem in julijem letos je število ameriških gospodinjstev, v katerih samostojno brez staršev živijo osebe med 18. in 29. letom starosti, padlo za 1,9 milijona oziroma 12 odstotkov na 13,9 milijona.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button