Zdravje

Strokovnjaki niso našli dovolj dokazov, da vitamin D ščiti pred covidom-19

Ni dovolj dokazov, da prehranska dopolnila vitamina D varujejo ljudi pred covidom-19, so izpostavili britanski strokovnjaki na okrogli mizi. Kljub temu so se zavzeli za uživanje dopolnila dnevno, saj to pozimi pomaga pri zdravju kosti in mišic, poroča britanski BBC.

Predstavniki britanskih ustanov s področja zdravja so pojasnili, da so preučili več povezav med vitaminom D in covidom-19. Žal pa niso našli dokazov, ki bi podkrepili domneve. Teh niso našli niti v nekaterih študijah, ki so jih opravili na tem področju.

“Še naprej nadzorujemo dokaze, ki jih objavljajo in bomo spremenili smernice, če bo potrebno,” je zagotovil vodilni za smernice pri Nacionalnem inštitutu za zdravje in nego Paul Chrisp.

Profesor za respiratorne bolezni Adrian Martineau je dodal, da lahko vitamin D morda omili grožnjo covida-19. Da bi to potrdili pa morajo počakati na dodatne študije.

Čeprav ni dokazane povezave med vitaminom D in covidom-19 pa vseeno priporočajo dodaten vnos vitamina. Pozimi ga telo namreč ne proizvede dovolj, igra pa vitamin D pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button