Zdravje

Nisi okej? Povej naprej. Kako lahko sam poskrbim za duševno zdravje?

Si kdaj doživel nenaden napad panike? Te lovi anskioznost? Se ti zadnje čase vse zdi brez pomena, sivo in depresivno? Poskrbi za svoje duševno zdravje - lahko sam preizkusiš določene tehnike, pri resnejših težavah pa poišči pomoč.

Duševno zdravje je pomemben del našega zdravja. To ni samo odsotnost resnejših duševnih težav, motenj ali bolezni, ampak zajema tudi splošen odnos do sebe in drugih, soočanje z življenjskimi izzivi, občutek sreče in zadovoljstva, optimizem, sposobnost soočanja z ovirami ter prispevek k družbi.

Zaskrbljujoče je, da je skrb za duševno zdravje še vedno stigmatizirano. Mnogokrat nasveti drugih, ko se soočaš s podobnimi težavami, varirajo med “saj bo” in “eh, ne sekiraj se, takšno je življenje” do “pojdi teč” ali “malo pojdi na zrak”. Fizična aktivnost in sprehodi v naravi sicer res pripomoreta k dobremu počutju, ne bosta pa rešila težav.

Kako lahko sam poskrbiš za duševno zdravje – preventivno in v stiski?

Tehnike sproščanja in čuječnost

Na spletni strani kampanje Nisi okej? Povej naprej. lahko pod zavihkom Kako pomagam sebi in drugim? najdeš različne tehnike sproščanja: od meditacije, vizualizacije, do tehnik prizemljitve in avtogenega treninga. Tehnike ti bodo vzele le nekaj minut, ko se jih naučiš pa jih lahko uporabljaš kot rešitev v stresnih trenutkih, ali pa kot preventivo in umirjanje.

Na podoben način lahko uporabiš tudi vaje čuječnosti. Izvajaš jih lahko kadarkoli, v mirnih ali stresnih trenutkih, pomagale pa ti bodo, kako se ustaviti in ostati v tem trenutku.

 

Obvladovanje stresa

Pri uporabi tehnik za obvladovanja stresa morda ne bomo dosegli takojšnjega učinka, ampak bo zato potrebna vaja. S tehniko odpenjanja (unhooking) boš opazil neprijetne občutke v telesu, nato pa poskrbel, da te ti ne posrkajo vase. Grajenje prostora (making room) ti pomaga sprejeti negativne ali neprijetne misli kot del, ki gradi vsakega človeka. Z dnevnikom hvaležnosti pa svoje misli postopoma naučiš, da se osredotočijo na pozitivne vidike, dogoske in odnose.

Reševanje problemov

Vsi kdaj v življenju naletimo na probleme. Včasih se nam zdijo nerešljivi in lahko nam pade motivacja za iskanje rešitve, se vdamo v usodo, ignoriramo ali zanikamo problem. Problemov se je zato bolje lotiti aktivno, npr. preko uporabe različnih tehnik reševanja problemov. Lahko uporabiš Sokratova vprašanja, De bono tehnike ali pa si zamisliš modrega prijatelja.

Komunikacija, aktivno poslušanje ter jaz in ti stavki

Komunikacija je pomemben del naših odnosov, ki lahko marsikdaj vse pokvari. Ali pa reši. Odvisno je od tega, ali komuniciramo dobro ali slabo. Na povezavi lahko preveriš nekaj pravil, ki se jih je dobro držati pri komuniciranju z drugimi, predvsem, kadar se soočamo z osebo s težavami v duševnem zdravju.

Drugim lahko pomagaš tudi zgolj z aktivnim poslušanjem. Včasih je dovolj, da te nekdo resnično posluša, se osredotoči na tvoje občutke in izpoved.

Za učinkovito komunikacijo je dobro razumeti tudi jaz in ti stavke. Pri slednjih gre za obtoževanje in prenašanje krivde, pri jaz stavkih pa se trudimo iskreno izraziti svoja čustva, brez da bi nekoga postavili v obrambni položaj.

Kaj še lahko storim?

  • Bori se proti Stigmi duševnih težav.
  • Upoštevaj Tehnike komuniciranja pri izpovedi duševnih stisk.
  • Prisluhni Osebam in njihovim izpovedim o soočanju z duševnimi težavami.
  • Prepoznaj mite in neresnice o duševnih težavah

 Uredništvo DOSTOP.si, NIJZ
 Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button