KulskoŽivljenjski slog

Ali si svojim prijateljem dolžan iskrenost?

Vsi vemo, da je iskrenost temelj zdravega odnosa. Toda resnično živeti po tem načelu je včasih težje, kot se sliši. Si svojim prijateljem v resnici dolžan iskrenost?

Za mnoge od nas je brutalna iskrenost naših prijateljev vir tesnobe, pogosto pa se zaradi nje počutimo ogrožene, ranjene in izdane. Ker vemo, kako težko je včasih biti deležen težkih povratnih informacij, informacije prijateljem pogosto zamolčimo. To opravičujemo tako, da rečemo, da jih preprosto ne želimo obremenjevati. V resnici pa prispevamo k dinamiki, ki je kljub našim najboljšim namenom nepristna in lažna. Zdrav odnos zahteva veliko mero zaupanja.

Številni med nami šele skozi leta razumemo, kako močna in pomembna je poštenost – v prijateljstvih, družinah, v službi in v notranjem življenju. Naučiti se moramo, kako lahko pošteno vodenje (leading) resnično spremeni naša življenja. Seveda pa ga moramo uravnovesiti s pravimi nameni, idejami in samozavedanjem. Najboljša stvar, ki jo lahko naredimo, je, da smo do prijateljev iskreni.

Iskrenost je oblika prijaznosti

Mnogi mislimo, da smo brutalno iskreni do svojih prijateljev. Včasih menimo tudi, da smo agresivni ali naravnost kruti. To je zato, ker nas že od mladosti na splošno učijo, da cenzuriramo svoja mnenja. Za to v ozadju obstaja nekaj dobrih razlogov. Svojih prijateljev in družine vsekakor ne želimo izgubiti.

Če zadržujemo resnico, dajemo prednost lastnim željam po izogibanju konfliktov. Težka sporočila cenzuriramo, da bi olajšali stvari. Kljub temu jih s tem le otežimo. Prava prijaznost je odkritost. Pomembno je, da prijateljem pošljemo sporočilo: “Cenim te, verjamem, da znaš slišati resnico, in želim, da ti uspe.” To je ključ do dobrega prijateljstva. In če si bil kdaj deležen tega, veš, kako pomembno je lahko.

Iskrenost nas reši bolečin

Iskrenost lahko včasih zbode, a nas lahko reši pred stisko in disfunkcionalnostjo. Pogosto mislimo, da bomo prijatelja obvarovali nekaterih bolečih občutkov, če bomo zadržali svoje ostro mnenje. V resnici samo brcamo pločevinko po cesti.

Prav je, da smo iskreni s prijateljem/-ico. Naše povratne informacije jim lahko najbolj koristijo. Prav tako jim omogočimo, da se izognejo ​​drugim negativnim izkušnjam. Prijateljem vsekakor ne privoščimo obžalovanja, razočaranja ali čustvenih bolečin. Tudi tukaj je naša poštenost oblika prijaznosti. Tvegamo kratkoročno nelagodje, a nekomu podarimo večji uspeh.

Za pravo prijateljstvo se moramo potruditi.

Poglobljen odnos na vseh nivojih!

Jasno je, da iskrenost pomaga pri vsem. Odkrit pristop pa ima tudi čaroben učinek krepitve naših odnosov. Ko smo neiskreni, s tem zmanjšamo intimnost nekega odnosa. Če se o določenih temah ne želimo pogovarjati, povzročamo distanco v odnosu. Cilj je, da zgradimo odnos, ki je zasnovan tako, da vsem omogoča rast. Prav tako moramo ustvariti dinamiko, v kateri se ne izogibamo težkih pogovorov.

Privlačiš ljudi, ki delijo iste vrednote.

Avtorica pravi, da se zgodi zanimiva stvar, ko začneš biti bolj iskren s prijatelji. V svoje življenje pritegneš ljudi, ki prav tako cenijo odkritost. Prav tako se oddaljiš od ljudi, ki jih ne zanima pristen odnos. Razlog je seveda v tem, da poštenost do prijatelja predpostavlja, da je tudi sam pripravljen na poštenost. Bolj ko smo pošteni, bolj pritegnemo ljudi, ki delijo naše vrednote. To pa nam tudi omogoča, da definiramo kdo sploh so “pravi ljudje”.

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button