Dostopov božičPrehrana

Božična večerja z Dostopom: čas je za glavne jedi!

Po uverturi, predjedi, nastopi veliki finale: glavna jed, ki je osrednji del vsake božične večerje. Ta je lahko zelenjavna, ribja, mesna ali kaj vmes. Preveri nekaj predlogov, kako bližnje navdušiti z odlično glavno jedjo.

Božična večerja. Pravkar ste pojedli toplo ali hladno predjed. Nastopi čas za novo navdušenje: glavna jed. Preveri nekaj predlogov, kako pripraviti okusne, a preproste glavne jedi, ki bodo navdušile vse zbrane.

Dobra stara praznična klasika: Pečeno meso

Pri pečenju mesa imaš praktično nešteto možnosti. Lahko pripraviš preprosto svinjsko pečenko, zviješ kakšno mesno rulado, spečeš pljučno pečenko… Prav tako je zelo praznično, če spečeš celega piščanca (ali purana), ki ga pred tem napolniš z okusno filo. To lahko pripraviš iz kruha, čebule, kostanjev itd.

Meso lahko resnično spečeš v praktično kakršnikoli obliki. Lahko se poigraš z okusi in ga kombiniraš z različnimi živili. Belo piščančje meso se na primer odlično prilega k špinači, svežemu paradižniku in indijskim oreščkom – vse skupaj pa oplemeniti še s smetano za kuhanje in parmezanom in v slabi uri je pred teboj odlična glavna jed.

Božična večerja z Dostopom, glavna jed, glavne jedi, praznični obrok, praznično kosilo, praznična večerja, Dostopova božična večerja, prazniki, recept, jedi, recepti, lazanja, bešamel, mesne kroglice
Mesni narastki omogočajo svobodo pri kombiniranju okusov in eksperimentiranju.

Če pripravljaš katerokoli izmed tovrstnih mesnih jedi, pa seveda ne pozabi na prilogo. Ta je lahko zelenjavna, v zelenjavnem pireju lahko skombiniraš klasičen pire in kuhano zelenjavo, lahko pripraviš pečen krompir, popečen pire krompir, riž, testenine… Če se odločiš za bolj “pusto” prilogo, pa lahko celotno jed popestriš s kakšno omako – npr. omako s šampinjoni ali sirovo omako.

Da se sline zacedijo: lazanja

Lazanja je jed, ki ti bo za pripravo morda vzela nekoliko več časa od kakšne pečenke, a si zagotovo zasluži mesto na praznični mizi. Vnaprej pripraviš polivko z mletim mesom. Prepražiš čebulo in česen. Dodaš mleto meso, sol in ostale začimbe ter paradižnikovo mezgo. Ko se pripravlja meso, pripraviš omako bešamel. Za to odlično omako potrebuješ samo tri sestavine: maslo, mleko in moko. Dodaj pa še malce muškatnega oreščka in popra.

Božična večerja z Dostopom, glavna jed, glavne jedi, praznični obrok, praznično kosilo, praznična večerja, Dostopova božična večerja, prazniki, recept, jedi, recepti, lazanja, bešamel, mesne kroglice
Lazanjo lahko pripraviš tudi v vegetarijanski različici – namesto mesa uporabi zelenjavo.

V pekač nato med testenine za lazanjo izmenoma naložiš mesno polivko in bešamel. Ko prideš do zadnje plasti, dodaš še malo sira in/ali parmezana in lazanja je pripravljena na peko.

Mesne kroglice

Še ena odlična ideja za pripravo mletega mesa so mesne kroglice. Te imajo (za razliko od svojih pogostejših bratrancev, čuftov) nekoliko bolj prazničen zven. Pripraviš maso mletega mesa, kruha ali krušnih drobtin, parmezana, peteršilja in začimb. Maso oblikuješ v manjše kroglice, ki jih popečeš do hrustljavega. Zraven pripraviš tipično paradižnikovo omako ali kaj manj vsakdanjega – morda omako v stilu Ikeinih mesnih kroglic?

Sledi sladek zaključek – za sladico je še vedno plac

Zagotovo ti je kateri izmed predlogov že “zadišal”. Da bo dovolj časa za razmišljanje, vajo in morda tudi poskusno večerjo, pa prihodnji teden spregovorimo še o sladicah. Tako bo naša (in vaša) božična večerja popolna.

Sara VOCOVNIK
Sara VOCOVNIK

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button