Zdravje

Naj dan brez kajenja postane življenje brez kajenja

Vsako leto 31. januarja obeležujemo dan brez cigarete. V Sloveniji še vedno kadi slaba četrtina odraslih prebivalcev, pri čemer jih kar dve tretjini želi kajenje opustiti.

Število kadilcev se zmanjšuje tako v Sloveniji, kot v svetu

Podatki različnih raziskav o razširjenosti kajenja v Sloveniji kažejo, da delež kadilcev v splošni populaciji ostaja okoli četrtine, medtem ko se v mlajših starostnih skupinah razširjenost kajenja zmanjšuje.

Vse dni v tednu je na voljo brezplačna anonimna številka 080 2777, ki je objavljena na vsaki cigaretni škatlici in na katero se lahko obrneš, če želiš prenehati s kajenjem.

Nacionalna raziskava o tobaku, alkoholu in drugih drogah iz leta 2018 kaže, da več kot polovica Slovencev v starosti od 15 do 64 let ni nikoli kadila, slaba četrtina je kadila nekoč, prav tako pa jih slaba četrtina kadi še sedaj. Med mladostniki se razširjenost kajenja zmanjšuje že vse od leta 2002, v preteklih nekaj letih pa se je razširjenost kajenja zmanjšala tudi med mladimi odraslimi, razlagajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

V najnovejšem globalnem poročilu o tobaku iz decembra 2019 Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) prvič predvideva, da se število moških uporabnikov tobaka zmanjšuje. Države od leta 2010 opažajo upad uporabe tobaka, SZO pa prevideva tudi, da bo leta 2020 v primerjavi z 2018 na svetu 10 milijonov uporabnikov tobaka manj.

Kako preneham s kajenjem?

Podatki iz te raziskave kažejo tudi, da želi večina kadilcev opustiti kajenje (62 %). Mnogi posamezniki zaradi zasvojenosti z nikotinom težko prenehajo s kajenjem, še posebej, če poskušajo to sami, brez pomoči.

»V zdravstvenih domovih v okviru Zdravstveno-vzgojnih centrov in Centrov za krepitev zdravja usposobljeni strokovnjaki nudijo podporo pri opuščanju kajenja, ki se lahko izvaja kot skupinske delavnice ali individualno svetovanje. Zdravljenje zajema svetovanje in farmakološko zdravljenje,« pojasnjuje dr. Tomaž Čakš z NIJZ.

Podpora pri opuščanju kajenja je v Sloveniji na voljo tudi prek interneta, kjer na spletni strani med.over.net. deluje forum »kajenje«, prav tako pomoč nudijo različne nevladne organizacije, kot je na primer Slovenska zveza za javno zdravje in tobačno kontrolo (SZOTK)

Z zakonskimi ukrepi za omejitev rabe tobaka

Vsako leto za posledicami kajenja v Sloveniji umre več kot 3.000 prebivalcev, zato tudi država uvaja številne ukrepe. Eden zadnjih je uvedba enotne embalaže. S tem ukrepom se Slovenija pridružuje državam, kot so Avstralija, Francija, Velika Britanija, Irska in Norveška.

Prek teh mehanizmov se predvsem zmanjša obseg začetkov kajenja, torej kajenja med mladostniki in mladimi odraslimi. Hkrati se spodbuja tudi opuščanje kajenja ter prepreči ponoven začetek kajenja med nekdanjimi kadilci.

Prvi podatki iz držav, ki so enotno embalažo že uvedle, potrjujejo omenjene učinke. Gre za dolgoročen ukrep, ki bo svoje največje učinke pokazal z leti. Maja 2020 bo stopil v veljavo še zadnji od ukrepov iz novega zakona, to je prepoved značilnega okusa mentola.

 

 NIJZ
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button