Okolje

Pozor! Znova možnosti poplav, močnega vetra in zemeljskih plazov

Vremenoslovci od danes popoldne do petka zjutraj pričakujejo obilne padavine z močnimi nalivi in viharnimi sunki vetra. Za severozahod države je Arso zaradi padavin za popoldne, zvečer in ponoči izdal rdeče opozorilo, za druge dele pa oranžno. Zaradi vetra velja za zahodni del oranžno opozorilo že popoldne in zvečer, ponoči pa za vso državo.

120 do 140 litrov dežja na kvadratni meter

“Od četrtka popoldne do petka zjutraj pričakujemo obilne padavine z močnimi nalivi in viharnimi sunki vetra. Na širšem območju Julijskih Alp in njihovega predgorja bo predvidoma padlo od 120 do 240 litrov dežja na kvadratni meter. Drugod v hribovitih predelih po Sloveniji pa bo padlo od 60 do 120 litrov dežja na kvadratni meter,” so pojasnili na Agenciji RS za okolje (Arso).

Po njihovih napovedih se bo čez dan krepil južni do jugozahodni veter, ob morju jugo, ki bo najmočnejši v prvem delu in sredi noči na petek, ko bo v sunkih dosegal hitrosti od 70 do 100 kilometrov na uro, v višjih legah tudi več.

Arso napoveduje poplave!

Na Arsu so zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdali posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

Kot opozarjajo, bo danes dopoldan občasno deževalo predvsem na Gorenjskem, popoldne in zvečer pa se bodo padavine krepile in razširile tudi nad Koroško in Savinjsko regijo. Do večera bo na Gorenjskem padlo od 10 do 30, v Baški grapi okoli 70 litrov dežja na kvadratni meter, drugod manj.

V noči na petek pa bo naše kraje prešla hladna vremenska fronta, ki jo bodo spremljale nevihte, nalivi in močnejši sunki vetra. V zelo kratkem času od danes zvečer do petka zjutraj bo na območju Koroške in Savinjske regije padlo od 30 do 70 litrov dežja na kvadratni meter, na Gorenjskem od 60 do 100, na območju Baške grape pa tudi okoli 150 litrov na kvadratni meter. V petek čez dan bo občasno deževalo, pade lahko še okoli 10 litrov dežja na kvadratni meter.

Občasno bo deževalo tudi v noči na soboto, v soboto čez dan bo večinoma suho. V noči na nedeljo pa bodo padavine ponovno zajele vso območje. Padlo bo lahko še od 30 do 70 litrov dežja na kvadratni meter, na območju Baške grape lahko krajevno tudi okoli 100 litrov na kvadratni meter.

Reke bodo začele močno naraščati

Na Arsu napovedujejo, da bodo danes zvečer in ponoči reke začele močno naraščati, sprva na severozahodu, kasneje pa tudi drugod po Sloveniji. Poplavljale bodo reke v Posočju, reke v porečju Sore na Idrijsko-Cerkljanskem, Sava Bohinjka in Sava v srednjem in zgornjem toku.

Na celotnem območju severozahodne Slovenije in delu osrednje Slovenije in ob obali so verjetne poplave hudourniških vodotokov in zaledne padavinske vode. Poplavljanje rek je možno tudi na Vipavskem, Savinjskem in na Koroškem, opozarja Arso.

Pretok Drave se bo na meji z Avstrijo od današnjega večera dalje postopno povečeval. V jutranjih urah se bo Drava razlivala na najbolj izpostavljenih delih, čez dan se bodo poplavljene površine vzdolž celotne Drave povečevale. Po navedbah Arsa lahko Drava v petek popoldan poplavi tudi v večjem obsegu.

Povečana nevarnost za zemeljske plazove!

Zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo tistih, ki so nastali ob nedavni ujmi. Opozorilo velja od danes popoldne, nevarnost za nastanek zemeljskih plazov pa bo ostala tudi v prihodnjih dneh, ko se bodo padavine umirile, so sporočili iz Geološkega zavoda Slovenije.

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za severozahodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Zaradi velike namočenosti obstaja povečana nevarnost za nastajanje zemeljskih plazov tudi na območjih, ki do sedaj niso bila prizadeta.

Na geološkem zavodu prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih. Upoštevajo naj navodila civilne zaščite, še posebej, če je bila odrejena evakuacija, so dodali.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button