KulskoOkolje

Arboretum Volčji Potok do sobote gosti Evropsko prvenstvo mladih cvetličarjev

V Arboretumu Volčji Potok se danes začenja Evropsko prvenstvo mladih cvetličarjev EUROFLEURS2023. 12 mladih cvetličarjev iz Evrope, med njimi je tudi slovenska predstavnica Maša Troha, se bo med 24. in 26. avgustom pomerilo v petih florističnih nalogah. Prvenstvo pod pokroviteljstvom Mednarodne floristične organizacije Florint organizirata Sekcija cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS in Arboretum Volčji Potok.

Arboretum Volčji potok bo dogodek evropskega prventva cvetličarjev gostil po 16 letih. Simon Ogrizek, predsednik mednarodne cvetličarske organizacije FLORINT in predsednik sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS, je ob tem povedal: »Slovenija je dežela z izjemno visoko kulturo cvetja. Vodilo prvenstva je trajnostni razvoj in uporaba naravnih materialov.«

Tematika je tesno povezana z naravo, z uporabo naravnih materialov. Posebnost letošnjega tekmovanja je 0 km šopek, kar pomeni, da tekmovalci vse cvetlice dobijo tukaj. Del jih bodo lahko celo sami nabrali v parku. Direktor Arboretuma Volčji Potok Aleš Ocepek je dejal, da so zato »posebej izbrali in vzgojili poletno cvetje, to pa bo omogočilo res posebne kreacije.«

Tekmovalci se bodo na evropskem prvenstvu pomerili v petih kategorijah, in sicer šopek, vezan v roki, poročni šopek, piknik na travi, drevo je moj prijatelj in presenečenje. Tekmovalce bo pri opravljanju nalog spremljala petčlanska mednarodna komisija.

Na tekmovanju se bo pomerilo 12 tekmovalcev iz Velike Britanije, Češke, Danske, Francije, Nemčije, Nizozemske, Belgije, Švice, Poljske, Madžarske in Estonije. Kot predstavnica Slovenije bo na tekmovanju nastopila Maša Troha.

Maša troha
Tekmovalci bodo lahko del rož nabrali tudi v Arboretumu.

Maša se je s šopkom predstavila tudi na novinarski konferenci. »Kar zadeva tekmovanje, je to predvsem ogromna izkušnja. Spoznavanje ljudi, novih trendov, predvsem pa zame osebno odskočna deska. Glede šopka, ki sem ga danes sestavila, lahko rečem, da stremimo k trajnostnemu razvoju – vse rožice so zrasle v Arboretumu,« je zaupala Troha. Maša se na tekmovanje pripravlja že tri mesece, zadnji teden pa še posebej intenzivno. 

Evropsko prvenstvo mladih cvetličarjev pod pokroviteljstvom mednarodne floristične organizacije Florint organizirata sekcija cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS in Arboretum Volčji potok.

Tudi obiskovalci bodo imeli kaj videti

Postavitve tekmovalcev bodo na ogled v drevoredu, ob jezeru in v galeriji pod arkadami vsak dan od 8. ure dalje. Obiskovalci bodo lahko ves čas tekmovanja tekmovalce spremljali v živo pri njihovem delu, kar je  edinstvena priložnost. Samo tekmovanje bo potekalo v petek, 25. avgusta, in v soboto, 26. avgusta.

V okviru prvenstva bo tudi spremljevalni program. »Zlasti za obiskovalce je pomembno, da si bodo lahko ogledali še pester spremljevalni program. Predstavitev kitajske umetnosti cvetja, predstavitev posebnih novih rastlin, umetnost aranžiranja z naravnimi materiali, v živo pa bodo spremljali prikaz jesenke floristike aktualne floristične prvakinje Hanneke Frankema« je še pojasnil Ogrizek.

Arboretum Volčji Potok, STA
Arboretum Volčji Potok

Sorodni članki

Back to top button