Izobraževanje

Pri pisanju življenjepisa se izogni pogostim napakam

Ker se je vedno bolje učiti na napakah drugih, kot na lastnih, imamo zate nekaj najpogostejših napak, ki jih po mnenju delodajalcev kandidati naredijo pri pisanju življenjepisa.

Slovnične napake in slaba slovnica

Že ena sama slovnična napaka je lahko odločilna pri tem, ali bo tvoj življenjepis romal na kup zavrnjenih ali pa se bo prebil v naslednji krog. Slaba slovnica v življenjepisu te predstavi kot površnega, nenatančnega, če pa je napak veliko pa celo kot slabo pismenega.

Pošlji svoj življenjepis nekomu, ki obvlada slovnico. Lastne napake je namreč najtežje opaziti in dodaten par oči vedno pride prav.

Nepregleden življenjepis

Če dobi tvoj CV zgolj 7 sekund pozornosti, je pomembno, da je pregleden in da bralec čim lažje najde podatke, ki so zanj relevantni. Temu se lahko izogneš, če uporabljaš Europass življenjepis, ki ima že ustaljeno obliko.

Široki in nejasni opisi delovnih izkušenj

Bodi kratek in jedernat. Napiši bistvene in za zaposlitev relevantne izkušnje. Vsekakor ne piši vseh delovnih nalog, ki si jih opravljal.

Neprofesionalni mail

Kontakta beerlover57@gmail.com in sirov.burek@hotmail.com morda nista najboljša izbira, čeprav ju redno uporabljaš.

Manjkajoči kontakti

Še slabše kot neprofesionalen mail je CV brez maila. Ali kakršnegakoli drugega kontakta. Kako naj te nekdo povabi na razgovor, če ne ve, kam poklicati ali kam poslati e-mail? Pazi tudi, da navedeš točen in pravilen kontakt, predvsem, če si v zadnjem času menjal e-naslov ali telefonsko.

Neprofesionalna slika

»Dobili smo tudi že CV, na katerem je imel iskalec zaposlitve fotografijo sebe s plaže, v kopalkah,« svojo izkušnjo pove ena od gospa iz kadrovske službe. Tu so si zaposlovalci enotni: če je slaba slika, je bolje, da je ni!

Očitne, neočitne laži in napihovanje

Osebnostne lastnosti in znanja lahko delodajalec preveri že na intervjuju. Zagotovo lahko preveri tvoje tekoče govorjenje nemščine, poznavanje določenega področja, hitro pa se izkaže tudi kako komunikativen si, kako se znajdeš v stresnih situacijah ter kako hitro lahko razmišljaš.

Drugo področje je navajanje lažnih delovnih izkušenj in/ali referenc, ki jih delodajalci čedalje pogosteje preverjajo. Zato se bolj splača iskrenost. Nimaš dovolj izkušenj? Pokaži, zakaj si želiš delati ravno na tem delovnem mestu in zakaj si kljub primanjkljaju izkušenj primeren.

Predolg CV

Pravijo, da je idealna dolžina življenjepisa 2 strani, vendar te tudi 3 ali več strani relevantnih informacij ne bo oddaljilo od delovnega mesta. Ko govorimo o dolgem CV-ju, govorimo o naštevanju različnih bolj ali manj relevantnih izkušenj, krožkov, hobijev ter drugih za delovno mesto irelevantnih informacij.

Nerazumljive kratice, žargon ali izrazi

Čeprav se prijavljaš na delovno mesto na nekem specifičnem področju, bo tvoj življenjepis zelo verjetno najprej pristal v zaposlenih v kadrovski službi, v tajništvu ali v vodstvu. Ti pa zelo pogosto ne poznajo strokovnih izrazov za vsa področja.

Življenjepis mora biti zato napisan tako, da je razumljiv vsakemu, ki ga prebere. Preden ga pošlješ, ga lahko preskusiš na nekom, ki se ne spozna na tvoje področje.

Neprimeren dopis oziroma e-mail

Vloži nekaj dodatnega truda in sestavi dober e-mail, ki mora biti kratek in prilagojen delodajalcu (super je, če ga lahko nasloviš na konkretno osebo). V njem razložiš, na katero delovno mesto se prijavljaš, dodaš lahko tudi svoj »moto« ali »pitch« ter jim sporočiš, da bi z veseljem postal del njihovega kolektiva.

Ponavljajoči se podatki

Pomembno je, da dobro izkoristiš prostor. Na voljo imaš namreč zgolj okoli dve A4 strani, da prepričaš delodajalca. Dobro izkoristi prostor in se znebi ponavljajočih ter nepomembnih podatkov. Na koncu dobro preveri, da so vsi napisani podatki pravilni in da si med seboj ne nasprotujejo.

Še več nasvetov za dober življenjepis pa lahko najdeš tukaj.

 

 inkubator40.si
 Pixabay

 

Sorodni članki

Back to top button