Izobraževanje

Mednarodni sejem izobraževanja v tujini – tokrat na spletu

Na virtualni izvedbi World Education Fair, se bo predstavilo približno 20 izobraževalnih institucij iz celega sveta.

Na World Education Fair bodo učencem, dijakom in študentom na voljo informacije iz prve roke v zvezi z izobraževanjem v tujini, izbiro študijskih programov, financiranjem študija itd. Kljub trenutnim epidemiološkim razmeram v svetu in višanju šolnin v Veliki Britaniji, zanimanje za študij v tujini med slovenskimi dijaki ostaja veliko.

Vsi, ki jih zanima študij v tujini, bodo imeli edinstveno priložnost. S predstavniki univerz in drugih izobraževalnih institucij iz celega sveta se bodo lahko posvetovali v zasebnih pogovorih.

Virtualen sejem bo potekal v četrtek, 29. oktobra, med 12. in 18. uro, na spletu.

Mednarodni sejem izobraževanja, ki vsako leta poteka v Ljubljani, se letos v duhu okoliščin seli na splet. Četrti izvedbi sejma obeta, ki bo tokrat v virtualno obliki, se obeta posebej pestro dogajanje. To pa predvsem zaradi spreminjanja trendov na področju mednarodnega študija.

Število prijav za študij v Veliki Britaniji naj bi upadalo

Trenutno potekajo še zadnji vpisi za študij v Veliki Britaniji z znižano šolnino. Gre za študijske smeri, ki s svojim programom začenjajo januarja ali maja prihodnje leto. Študenti, ki bodo začeli s študijem v tem terminu, bodo še vedno upravičeni do ugodnosti svojih kolegov, ki že študirajo v Veliki Britaniji. To so znižane šolnine in ugodno študentsko posojilo. Slednje krije šolnine za vsa tri leta dodiplomskega ali dve leti podiplomskega študija.

Izstop Velike Britanije iz Evropske unije ne prinaša spodbudnih sprememb za slovenske dijake in študente, ki v prihodnosti želijo študirati na Otoku. Britanska vlada je namreč že v poletnih mesecih sporočila, da evropski študenti, ki so bili do sedaj upravičeni do enakih šolnin kot britanski, te ugodnosti s študijskim letom 2021-22 izgubljajo. Zanimanje za študij trenutno še ni upadlo, se pa osip pričakuje v prihodnosti.

Ob višanju šolnin razveseljuje odziv britanskih univerz. Te bodo kot odgovor na višanje šolnin za evropske študente le tem namenile izdatnejši univerzitetni štipendijski sklad. Britanske univerze, s katerimi mednarodna izobraževalna agencija IntegralEdu redno sodeluje, so sporočile, da trenutno pripravljajo proračune za prihodnje leto, dober del le teh bo namenjen štipendijam za študente EU. Zneski štipendij in pogoji za njihovo pridobivanje za študijsko leto 2021-22 bodo znani v kratkem. Sodelujoče britanske univerze pa jih bodo predstavile tudi na sejmu.

Velik porast zanimanja za študij na Nizozemskem

V svetovalni pisarni Integraledu Slovenija, so največkrat svetovali in pomagali pri vpisu na univerze v Veliki Britaniji in na Nizozemskem. Zanimanje za študij na Nizozemskem vsako leto narašča, letos pa zaradi Brexita pričakujejo še dodaten naval na nizozemske visokošolske institucije.

Nizozemska je med evropskimi študenti v zadnjih nekaj letih postala ena izmed najbolj priljubljenih študentskih destinacij. K temu botrujejo nizke šolnine in zelo velik nabor študijskih programov v angleščini. Dodatno pa možnost študija smeri, ki v Sloveniji še niso na voljo ali za katere so pogoji za sprejetje zelo visoki.

Na virtualnem sejmu bodo tudi predstavniki nizozemskih univerz, ki bodo univerze in študij na Nizozemskem podrobneje predstavili.

Poleg Nizozemske in Velike Britanije slovenski dijaki in študentje za študij pogosto izberejo tudi Nemčijo in Avstrijo. Pri slednjih dveh znašajo šolnine do 350 evrov na semester. Zanimajo se tudi za Dansko in Švedsko, kjer je šolnina brezplačna, vendar morajo biti izpolnjena veliko težja merila za vpis.

V ljubljanski pisarni Integraledu so dijakom pomagali pri vpisu na študij prava, psihologije, ekonomije, umetne inteligence, kognitivnih znanosti, podatkovnih ved, informatike, oblikovanja igric, trajnostnega turizma in številne druge študijske smeri. Nanje se obračajo tudi študenti, ki želijo v tujini nadaljevati s podiplomskim študijem.

Virtualna izkušnja – klepet s predstavniki univerz iz celega sveta

Da bi dosegli vse mlade Slovenke in Slovence, ki bi radi študirali v tujini in tudi zaradi trenutnih razmer, se mednarodni sejem izobraževanja, World Education Fair letos premierno seli na splet. Kot vsako leto je vstop oziroma registracija popolnoma brezplačna. Vse podrobnosti o registraciji, celoten program, urnik in udeležence sejma najdete na uradni spletni strani sejma www.worldeducation.si.

 

Tamara NANAJA
Unsplash, World Education Fair

Mednarodni sejem, informacije, študij v tujini, Education Fair, Virtualna izkušnja,

Sorodni članki

Back to top button