IzobraževanjeŠtudentski vodnikZabava

Mariborski študentski vodnik: kaj še ponujajo fakultete?

Študij ni edino opravilo, ki te čaka na fakulteti. Če si želiš po končanih obveznostih še kaj početi, preveri, kaj ti ob študiju še ponujajo fakultete.

Včlani se v Študentski svet fakultete ali univerze

Na vsaki fakulteti se lahko včlaniš v Študentski svet fakultete, ki skrbi za trdno vez med fakulteto in študenti. Če želiš svoj prosti čas izkoristiti za odločanje o zadevah UM, pa se lahko pridružiš Študentskemu svetu UM.

Kaj ponujajo posamezne fakultete?

Kot študent EPF lahko svoj prosti čas preživiš v Klubu za marketing. Mednarodne izkušnje in prijateljstva lahko pridobiš v organizacijah AIESEC, študenti tehniških smeri pa tudi v društvih BESTIAESTE ali IEE Student Branch Maribor.

Študenti FERI in Fakultete za strojništvo ustvarjajo zanimiv projekt Formula Študent, strojniki pa lahko postanete tudi Mladi projektni managerji pod okriljem Slovenskega združenja za projektni management.

Na Pravni fakulteti se študenti povezujejo v Društvu študentov PF UM in združenju ELSA Maribor. Udeležiš se lahko tudi mnogih tekmovanj, najbolj znana je zagotovo Študentska pravda. Študenti FGPA lahko svoj prosti čas izkoristijo za sodelovanje v Društvu arhitektov Maribor, na FKKT pa se lahko pridružiš Društvu Kemik.

prosti čas, fakultete, društvo, klub, aktivnosti an fakultetah UM, aktivnosti na fakultetah Maribor, faks, kaj ponujajo fakultete, obštudijske dejavnosti UM, ob študiju, ob študiju UMFormula Študent že mnogo let skrbi za prenos znanja v prakso. FOTO:Tadeja KOLAR

Študenti Fakultete za zdravstvene vede in Medicinske fakultete pogosto sodelujejo v projektih prostovoljstva, medicinci pa so združeni tudi v Društvu študentov medicine Maribor. Ta izvaja mnogo projektov, ki so namenjeni tako bolnikom, kot tudi študentom medicine in drugih smeri.

Psihologi iz Filozofske fakultete (FF) so vedno dobrodošli v Društvu študentov psihologije Maribor, na FF pa lahko sodeluješ tudi pri nastajanju revije Liter jezika (tudi, če si študent katere druge fakultete). Prav tako ima praktično vsak oddelek svoje društvo, ki te bo z veseljem sprejelo.

FNM izdaja revijo Dianoia, če si študent naravoslovnih smeri, pa te bo morda zanimalo članstvo v Društvu študentov naravoslovja.

Kaj pa, če fakulteta ni v Mariboru?

FKBV, ki se nahaja v Hočah, ponuja mnogo projektov, študenti pa sodelujejo tudi v Zvezi slovenske podeželske mladine. Če študiraš v Kranju na Fakulteti za organizacijske vede, preveri, ali člane sprejema Društvo FOVŠ ali pa organizacijska enota ŠOUM-a ŠO FOV.

V Brežicah (Fakulteta za turizem) se lahko pridružiš lokalnemu Društvu študentov Brežice, le nekaj kilometrov stran, v Krškem (Fakulteta za energetiko), pa Klubu posavskih študentov. FE se nahaja tudi v Velenju, kjer lahko svoj prosti čas zapolniš z delovanjem v Šaleškem študentskem klubu.

Kako še lahko zapolniš svoj prosti čas?

ples, šport, Maribor, ŠOUM, koncerti, kvizi, dogodki, Štuk, zabava, Tango Young, komični četrtki
V svoje vrste ponovno vabi društvo z dolgoletno tradicijo, AFS Študent.

Tudi v svojem lokalnem okolju boš našel študentski klub ali društvo, ki te bo z veseljem sprejelo medse. V Mariboru imaš možnost sodelovati tudi v pevskem zboru, Študentskem orkestru ali pa v KUD Študent.

Če iščeš raziskovalno in projektno delo, preveri spletno stran svoje fakultete, kjer boš zagotovo našel projekt zase. Svoje znanje lahko nadgradiš tudi na raznih tečajih, tekmovanjih ali pa morda skozi projekt tutorstva.

Novinarke DOSTOP.si
Unsplash, arhiv Dostop.si, Tadeja KOLAR

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button