Študentski vodnikZabava

Mariborski študentski vodnik: kje se ga najboljše čaga?

Mariborsko nočno življenje je študentom pogosto bolj znano kot lokacije predavalnic na faksu. Katere so tiste čage, ki se jih kot vzoren študent preprosto moraš udeležiti? Študentski torki, tradicionalni Lampiončki in Ftrgatev so le nekatere izmed mnogih.

Štuk je študentska Meka Maribora in temu primerno se tam zvrsti tudi večina najpomembnejših študentskih dogodkov. Poleg Štuka pa se lahko ponoči znoriš tudi v klubih kot so Klub KMŠ Maribor, Fuego – Latino club, Trust, Niagara Lounge Bar in Takos Lent. Nekoliko bolj alternativno dogajanje najdeš v Mladinskem centru Pekarna (MC Pekarna) in v lokalu Kavarnica Rokaj na Lentu. Če iščeš nekoliko bolj umirjeno, a vseeno živo dogajanje, je prava destinacija zate Poštna ulica. Tam lahko izbiraš med vrsto lokalov, ki ustrežejo vsakemu okusu – od pivnice na vrhu ulice do vinskega lokala z obsežno vinsko karto na dnu.

Študentske zabave v Mariboru, ki jih ne smeš zamuditi

Kar je v Ljubljani sreda, je v Mariboru torek. Klasični študentski torki so najbolj živi predvsem v mariborski študentski dnevni sobi, na Štuku. Letošnje torkovo dogajanje se bo otvorilo 4. oktobra, ko bo na Štuku nastopila skupina Mambo Kings (to pa je šele začetek – 11. sledijo Fehtarji in 25. Ivan Zak).

Poleg tradicionalnega torkovega dogajanja pa so v Mariboru vsako leto še druge študentske zabave, ki jih ne smeš zamuditi. Dogajanje študijskega leta bodo recimo zares otvorila brucovanja, ki sledijo v prihodnjih tednih, 19. oktobra pa nas na Štuku čaka tudi finale 19. Šourocka, glasbenega natečaja za mlade.

Študentski torek, Štuk, Mambo kings
Dogajanje letošnjih Študentskih torkov bodo 4. oktobra otvorili Mambo Kings.

V mesecu novembru sledi največji štajerski praznik – martinovanje. Na Trgu Leona Štuklja se odvija največje slovensko martinovanje na prostem. Če te ni, manjkaš, in po letih prisilnega premora se na trgu letos res srečamo vsi. Poleg tradicionalnega martinovanja v mestu pa Martinovo praznujemo še na študentski način. Smo rekli “zakaj bi ‘meli eno čago, če lahko ‘mamo dve?“. In smo temu dodali še Študentsko martinovanje 8. novembravalda na Štuku.

In ker pravijo, da so dobre stvari tri, se spodobi, da je trojno tudi praznovanje martinovega. Ftrganega te na šesti KMŠ-jevi Ftrgatvi 18. novembra pričakujejo v UŠC Leona Štuklja. Takrat bodo nastopili Siddharta, S.A.R.S. in Koala Voice. Precej primerna časovna razporeditev po mesecu – imel boš dovolj časa, da se od 11. novembra, ko se mošt uradno spremeni v vino, spet pripraviš na čaganje.

Pa se počasi spet začne odštevanje do Božička

V prazničnem decembru na Štuku običajno potekajo tradicionalne božično-novoletne zabave, ki so vedno podkrepljene z odličnimi glasbenimi gosti. Čez celoten december pa je za pestro dogajanje poskrbljeno tudi v centru mesta, kjer skozi ves mesec potekajo koncerti, tudi na našem največjem trgu. Nedolgo po novem letu je nato seveda čas za pustne maske – te so letos zabavali Groovocado in Joker Out. Kdo bo maskam pel na naslednjem Študentskem pustovanju?

In že bo čas za vijolice, zvončke in Lampiončke

Zacvetele bodo prvi rožice in spet bo čas za Lampiončke. Kot osrednji in največji študentski dogodek ti že desetletja zaznamujejo pomladni čas. Letos smo jih praznovali na legendarno blaten način in v juniju, bogovi vremena pa nam bodo v letu 2023, na 41. izvedbi dogodka, zagotovo bolj namenjeni. Lampiončki so bili nekoč  sestavljeni iz Lampiončkovih iger čez dan ter večerne zabave s koncerti zvečer. Od letos naprej pa veselje delimo na dva dela – Lampiončkove igre v maju in veliki glasbeni vrhunec nekaj tednov kasneje, v juniju. Največje študentske zabave na Štajerskem seveda ne smeš zamuditi.

Ena izmed bolj priljubljenih tekmovalnih disciplin – Štuk Sniper.

Skozi študijsko leto pa bodi pozoren tudi na preostanek študentskih zabav v Mariboru: na dogodke, namenjene študentskim “manjšinam” (npr. Koroška gavda), Pivovijado in Špricarijado, Študentski Bogračfest in posamezne dogodke, ki so sproti objavljeni na socialnih omrežjih ŠOUM-a in Facebook strani Štuka.

Sara VOCOVNIK
arhiv DOSTOP.si, Facebook

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button