Študentski vodnikZabava

Mariborski študentski vodnik: kje se ga najboljše čaga?

Mariborsko nočno življenje je študentom pogosto bolj znano kot lokacije predavalnic na faksu. Katere so tiste čage, ki se jih kot vzoren študent preprosto moraš udeležiti? Študentski torki, tradicionalni Lampiončki in Ftrgatev so le nekatere izmed mnogih.

Štuk je študentska Meka Maribora in temu primerno se tam zvrsti tudi večina najpomembnejših študentskih dogodkov. Poleg Štuka pa se lahko ponoči znoriš tudi v klubih kot so Trust, Niagara Lounge Bar in Takos Lent. Na novo sta se nam pridružila tudi klub Klub in klub Lux, znan po izjemno raznovrstni glasbi. Alternativno dogajanje najdeš tudi v Mladinskem centru Pekarna (MC Pekarna) in v lokalu Kavarnica Rokaj na Lentu. Če iščeš nekoliko bolj umirjeno, a vseeno živo dogajanje, je prava destinacija zate Poštna ulica. Tam lahko izbiraš med vrsto lokalov, ki ustrežejo vsakemu okusu – od pivnice na vrhu ulice do vinskega lokala z obsežno vinsko karto na dnu ulice.

Študentske zabave v Mariboru, ki jih ne smeš zamuditi

Kar je v Ljubljani sreda, je v Mariboru torek. Klasični študentski torki so najbolj živi predvsem v mariborski študentski dnevni sobi, na Štuku. Letošnje dogajanje se bo otvorilo že v nedeljo, 1. oktobra. Pričakuje te Serbus Party, ki se ga moraš udeležiti, Prvi študentski torek pa bo v znamenju Kingstonov.

Poleg tradicionalnega torkovega dogajanja pa so v Mariboru vsako leto še druge študentske zabave, ki jih ne smeš zamuditi. Dogajanje študijskega leta bodo recimo zares otvorila brucovanja, ki sledijo v prihodnjih tednih, 18. oktobra pa nas na Štuku čaka tudi finale Šourocka, glasbenega natečaja za mlade.

Študentski torek 2023
Prvi študentski torek, ki bo potekal, seveda, v torek, 3. oktobra, bodo začinili Kingstoni.

V mesecu novembru sledi največji štajerski praznik – martinovanje. Na Trgu Leona Štuklja se odvija največje slovensko martinovanje na prostem. Poleg tradicionalnega martinovanja v mestu pa Martinovo praznujemo še na študentski način. Smo rekli “zakaj bi ‘meli eno čago, če lahko ‘mamo dve?“. Martinovanje bo 7. novembra  potekalo tudi na Štuku, s s skupinama Stil in Čaga boys.

Ftrganega te na KMŠ-jevi Ftrgatvi 17. novembra pričakujejo v UŠC Leona Štuklja. Nastopajoče spoznamo v kratkem. Precej primerna časovna razporeditev po mesecu – imel boš dovolj časa, da se od začetka novembra, ko se mošt uradno spremeni v vino, spet pripraviš na čaganje.

Pa se počasi spet začne odštevanje do Božička

V prazničnem decembru na Štuku običajno potekajo tradicionalne božično-novoletne zabave, ki so vedno podkrepljene z odličnimi glasbenimi gosti. 12. decembra prihaja zima (Winter is Coming) in predbožična Štukova čaga, čez celoten december pa je za pestro dogajanje poskrbljeno tudi v centru mesta, kjer skozi ves mesec potekajo koncerti. Nedolgo po novem letu je nato seveda čas za pustne maske. Kdo bo maskam pel na naslednjem Študentskem pustovanju?

In že bo čas za vijolice, zvončke in Lampiončke

Zacvetele bodo prvi rožice in spet bo čas za Lampiončke. Kot osrednji in največji študentski dogodek ti že desetletja zaznamujejo pomladni čas. Na žalost so nas Lampiončki letos zapustili, vendar se naslednje leto vračajo, in to še boljši!

Lampiončki so bili nekoč sestavljeni iz Lampiončkovih iger čez dan ter večerne zabave s koncerti zvečer. Že nekaj let pa veselje delimo na dva dela – Lampiončkove igre v maju in veliki glasbeni vrhunec nekaj tednov kasneje, v juniju. Največje študentske zabave na Štajerskem seveda ne smeš zamuditi.

Ena izmed bolj priljubljenih tekmovalnih disciplin – Štuk Sniper.

Skozi študijsko leto pa bodi pozoren tudi na preostanek študentskih zabav v Mariboru: na dogodke, namenjene študentskim “manjšinam” (npr. Koroška gavda), Pivovijado in Špricarijado, Študentski Bogračfest in posamezne dogodke, ki so sproti objavljeni na socialnih omrežjih ŠOUM-a in Facebook strani Štuka.

Novinarke DOSTOP.si
arhiv DOSTOP.si, Facebook

Iva Knez

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button