Znanost

Rusija je napovedala, da 2024 zapušča Mednarodno vesoljsko postajo

Rusija se je odločila zapustiti Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) po koncu leta 2024, je danes ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu sporočil novi vodja ruske vesoljske agencije Roskozmos Jurij Borisov. Po njegovih navedbah bodo Rusi do takrat začeli graditi lastno vesoljsko postajo.

“Seveda bomo izpolnili vse obveznosti do naših partnerjev. Vendar je bila sprejeta odločitev, da po letu 2024 zapustimo Mednarodno vesoljsko postajo (ISS),” je Putinu dejal Borisov, ki je bil sredi julija imenovan za novega vodjo Roskozmosa. Napovedal je, da bodo do takrat začeli pripravljati rusko orbitalno postajo. To je označil za glavno “prednostno nalogo” ruskega vesoljskega programa.

Po besedah Borisova je vesoljska industrija trenutno v težkem položaju. Vendar si bo sam prizadeval dvigniti standarde in “najprej ruskemu gospodarstvu zagotoviti potrebne vesoljske storitve”. Pri tem je izpostavil navigacijo, komunikacijo in prenos podatkov.

Rusija in ZDA sta sicer z roko v roki sodelovali pri projektu ISS, ki je v orbiti od leta 1998. Doslej je bilo raziskovanje vesolja eno redkih področij, na katerem sodelovanja med državama in njunimi zaveznicami niso uničile napetosti zaradi Ukrajine in drugih vprašanj.

ZDA obžalujejo ruski umik

“Glede na ključno znanstveno delo, ki se opravlja na ISS, na cenjeno dolgoletno poklicno sodelovanje naših vesoljskih agencij in še posebej glede na to, da smo pred kratkim obnovili sporazum o sodelovanju pri vesoljskih poletih, je to nesrečen razvoj dogodkov,” je dejal Ned Price, tiskovni predstavnik State Departmenta.

Direktorica za ISS pri ameriški vesoljski agenciji Nasa Robyn Gatens je pred tem dejala, da še niso dobili nobenega uradnega obvestila od ruskih partnerjev o tej odločitvi.

Na nesmotrnost odločitve opozarja tudi več ruskih vesoljskih strokovnjakov. Opozarjajo, da bi bila gradnja nove postaje zelo zahteven in dolgotrajen projekt, morda celo prezahteven za Rusijo.

Glavni oblikovalec pri ruskem proizvajalcu vesoljskih plovil Energija Vladimir Solovjov je dodal, da Rusija ne bi smela hiteti z odhodom z ISS. “Če bomo za nekaj let ustavili polete s človeško posadko, bo zelo težko obnoviti doslej dosežen napredek,” je dejal za revijo Ruski kozmos.

Nasa je sicer nameravala nadaljevati delo na ISS vsaj do leta 2030, ko bi začela sodelovati z vesoljskimi postajami zasebnih podjetij.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button