Življenjski slog

Konec veselega decembra: kako se lahko izogneš depresiji po praznikih

Če si se ob prebiranju naslova morda začudil – depresija po praznikih je resnična stvar, ki obstaja. Tukaj je nekaj načinov za obvladovanje neprijetnih občutkov, ki jih lahko doživljamo v času po daljšem prazničnem obdobju. Preveri, kako boš z nekaj koraki postal boljše volje in izboljšal svoje razpoloženje.

Po idiličnih božičnih praznikih nas je v začetku januarja zadela kruta resničnost. Spet smo v šoli, na faksu ali v službi. Kar naenkrat se moramo spet navaditi na star ritem – zgodnje vstajanje, redne obveznosti in konec prazničnih pojedin. K vsemu temu pa nikakor ne pripomore hladno vreme.

Klinična socialna delavka in terapevtka Elise Hall trdi, da je depresija po praznikih podobna dejanski depresiji. Nekdo, ki jo doživlja, ima dobra in slaba obdobja. Četudi čez dan doživi kaj dobrih trenutkov, se v glavnem počuti slabo. Kako lahko poskrbimo, da depresija po praznikih ne postane prehuda? Preveri nekaj načinov za spopadanje z njo, ko te napadejo neprijetni občutki.

Za boljše počutje poskrbi telesna vadba

Ne glede na to, če jo izvajaš doma ali v fitnesu, je telesna vadba priznana in učinkovita tehnika za izboljšanje razpoloženja. Vadba v možganih sprošča kemikalije, ki imajo lastnosti, podobne antidepresivom. Pridruži se organizirani vadbi ali se sam odpravi na tek ali sprehod.

Ritem, vstajanje, neprijetni občutki, telesna vadba, izboljšanje razpoloženja, oddih, prijatelji, serotonin, vitamin D, meditacija, sprostitev, Cleveland clinic
Telesne vadbe se loti s prijatelji – tako ti bo lažje.

Načrtuj krajši oddih

Privošči si odklop in začni načrtovati izlet ali potovanje. Vedno je dobro imeti nekaj, česar se veselimo. S tem, ko se oddaljiš od dejavnosti in okolja, ki ti povzroča stresne situacije, se tvoje razpoloženje izboljša.

Ne pozabi na prijatelje

Za izboljšanje razpoloženja si kljub slabi volji prihodnjih nekaj tednov še vedno odgovoren sam. Tako kot ste se s prijatelji družil med prazniki, naredite skupne načrte tudi zdaj. Rezervirajte večerjo, kopanje ali preprosto obiščite drug drugega.

Osredotoči se na pozitivne stvari

Osredotočanje na pozitivne stvari je lahko zelo koristno predvsem takrat, ko se ti zdi, da se ti v življenju ne dogaja prav veliko. Za to lahko poskrbiš tako, da sproti zapisuješ stvari, za katere si hvaležen ali lepe trenutke, ki so se ti tisti dan zgodili.

Jej hrano, ki osrečuje

Ameriška neprofitna zdravstvena organizacija Cleveland Clinic je z raziskavami dokazala povezavo med določeno hrano in izboljšanjem razpoloženja. Nekatera živila z blagodejnim vplivom na črevesje namreč povečujejo proizvodnjo hormona sreče, serotonina. To so na primer kislo zelje, jogurt in kefir, ki izjemno blagodejno vplivajo na izboljšanje črevesnega delovanja. Proti sezonski lenobi pa se lahko boriš tudi s perutnino, mlekom in stročnicami.

Ritem, vstajanje, neprijetni občutki, telesna vadba, izboljšanje razpoloženja, oddih, prijatelji, serotonin, vitamin D, meditacija, sprostitev, Cleveland clinic
Tudi dokazano (prava) hrana osrečuje.

Nadomesti primanjkljaj vitamina D

Vitamin D vpliva na razpoloženje, ohranja optimalno raven krvnega sladkorja in krepi imunski sistem. V tednih, ko je sonca manj, je za potencialen primanjkljaj primerno poskrbeti s prehranskim dodatkom. O primernem dodajanju tega pomembnega vitamina se pogovori z zdravnikom ali farmacevtom.

Meditacija, meditacija, meditacija

Študije dokazujejo, da meditacija vodi v sprostitev telesa in uma. To lahko povzroči povečano aktivnost v delu možganov, povezanim s srečo, hkrati pa zmanjšuje aktivnosti v možganskih regijah, ki povzročajo stres.

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button