Življenjski slog

Kako se med prazniki izogneš pridobivanju odvečnih kilogramov?

Večine nas je groza dodatnih kilogramov, ki se nam obetajo z nezadržno bližajočimi se prazniki. Če se malce potrudimo, pa se lahko med letošnjim božičnim prazničnih časom izognemo pridobivanju odvečne teže. Vnaprej lahko načrtujemo, kako bomo jedli, brez da izgubimo nadzor.

Dogodki in srečanja, ki jih prinesejo božični prazniki so lahko pravi izziv zmernosti, saj je hrana velikokrat osrednji del dogodka. Katerih nasvetov se moramo držati, da se med temi prazniki ne bomo pretirano najedali in tako kopičili odvečnih kilogramov, ki jih bomo nato le s težavo izgubili? Pridobivanje telesne teže med prazniki namreč pesti mnoge izmed nas.

Prazniki običajno pomenijo tudi prenajedanje. Po praznikih pa ljudje, ki se spopadajo s svojo telesno težo, začetek novega leta velikokrat vidijo kot priložnost za izgubljanje odvečne telesne teže in nato ohranjanje zaželenega stanja. Izognimo se kesanju in miselnosti “hujšati začnem v ponedeljek/s prvim januarjem” in enkrat za spremembo počitniško sezono začnimo s pozitivnim in odgovornim pristopom. Tako po praznikih ne bomo imeli slabe vesti, še vedno pa nam bodo pristajale tudi naše najljubše hlače.

Zavestno in premišljeno prehranjevanje je običajno edino, kar resnično deluje pri ohranjanju primerne telesne teže in izogibanju prenajedanja. Poskusi se držati prihodnjih nasvetov, ki zadevajo ravnanje pred in po prazniki.

Božični prazniki, prazniki, hrana, pridobivanje kilogramov, pridobivanje odvečne telesne teže, prenajedanje, vnos kalorij, kalorije
Namesto hujšanja lahko za novoletno zaobljubo izbereš kaj drugega – ali pa tudi nič.

Bodi pozoren na vnos kalorij

Pozanimaj se, koliko kalorij bi moral zaužiti vsak dan. To lahko na podlagi svoje starosti, višine, teže in stopnje aktivnosti ugotoviš na svetovnem spletu ali s pogovorom z zdravstvenim delavcem. To je najpomembnejši korak pri vzpostavljanju miselnosti o tem, kaj in koliko bi moral jesti. S tem si postaviš tudi meje.

Seštevaj kalorije

Nekaj dni pred prazniki natančno spremljaj vse, kar ješ. Zapiši si vse, kar poješ, in seštevaj kalorije. S tem, ko opraviš natančen pregled zaužite hrane, si ustvariš boljšo sliko o trenutnem stanju. Tako se lahko tudi izogibaš podzavestnemu prehranjevanju – že grickanje pred televizijo na primer lahko prinese ogromno nepotrebnih kalorij.

Vnaprej premisli o “prazničnih obrokih”

Preveri obroke, ki bi jih med prazniki lahko jedel. Z zavestnim načrtovanjem lahko vnaprej približno načrtuješ vnos kalorij. Če boš praznike preživel doma, lahko poiščeš nekoliko manj kalorične možnosti, če boš praznike preživel zdoma, pa ti bo znanje o kaloričnih in prehranskih vrednostih olajšalo izbiro, kaj in koliko pojesti. Ne pozabi na jedi, ki jih imaš najraje. Tako boš potešil svoje želje po jedeh, ki te spominjajo na praznike. Pri tem pa bodi zmeren pri količinah.

Načrtuj aktivnosti, ki bodo spremljale prehranjevanje

Odloči se za sprehod po vsakem kosilu ali kratko telesno vadbo po večerji. Tako boš vzpostavil rutino in vedel, da so vse vajeti v tvojih rokah.

Božični prazniki, prazniki, hrana, pridobivanje kilogramov, pridobivanje odvečne telesne teže, prenajedanje, vnos kalorij, kalorije
Vzpostavi rutino sproščene telesne aktivnosti, ki naj spremlja praznične obroke.

Postopoma se spet vrni v običajni ritem

V dnevih po praznikih postopoma spet začni jesti kot običajno. Pridobivanje telesne teže med prazniki se lahko namreč nadaljuje tudi v prenajedanje po njih. Tako poskusi najti neko srednjo pot za prehodno obdobje in svoj prehranjevalni ritem počasi vrni v prvotno stanje.

To je popolna priložnost, da ugotoviš, aii je že nasploh kaj narobe s tvojimi prehranjevalnimi navadami. Mogoče ješ preveč ali premalo, vsako večje odstopanje je lahko razlog za preplah. Vseeno pa naj bodo navedeni nasveti zgolj nasveti. Sam poišči srednjo pot in kaj točno ustreza tebi.

 

DOSTOP.si / SV
Pexels

Sorodni članki

Back to top button