FotoKulskoPrehranaVideoZabavaŽivljenjski slog

Najboljši kostanj spečejo Prleki

Na Kostanj žaru so med 8 ekipami slavili 100 % Prleki.

Jesen je čas, ko se pobirajo različni darovi narave: jabolka, hruške, grozdje in… kostanji! Tudi oddelek za Interesne dejavnosti ŠOUM jih vsako leto pridno nabere in za študente pripravi tradicionalen Kostanjev žar.

Pred Štukom se ekipe vsako jesen pomerijo v peki kostanjev. Letos se je ob spremljavi DJ Mathiasa pomerilo 8 ekip, ki so vsaka na svoj način skušale prepričati strogo komisijo. ŠOUM je poskrbel tudi za obiskovalce, ki so lahko uživali v brezplačnih pečenih kostanjih.

Ekipe so poskušale z različnimi taktikami, tudi z močnim ognjem.

Zaradi zamude se je borba začela šele 20 minut čez peto uro, a ekip to ni zmotilo. Čas pred uradnim začetkom so namreč porabile za okraševanje stojnic in načrtovanje najboljše taktike pečenja. Pri strogi komisiji je štelo vse: od odlično pečenega kostanja, urejene, privlačne in očiščene stojnice, do dobre predstavitve. Na znak so lahko vodje ekip odnesle škatle s pripomočki in pričele peči. Kaj hitro se je iz žarov pognal dim, kmalu za njim pa še prvi plameni. Naloga ekip je bila, da v dobri uri in pol spečejo najbolj okusne kostanje.

 

Inovativnost je bila nagrajena

Čez kako uro sem se sprehodila med stojnicami in ekipe povprašala kaj je njihova skrivnost pri peki kostanja. Čeprav so bili zelo zgovorni, člani APZ Maribor niso hoteli izdati svoje skrivnosti. Tudi Luškani kostanjčki so bili zadržani, je pa namesto njih spregovorila miza polna peciva, suhega sadja, mošta in jabolk.

 

Pri ocenjevanju je bila pomembna tudi ponudba poleg kostanjev.

5. skupina FS je svoje dobrote opisala z besedami: »Ponujamo slivovo žganje, ki prihaja iz Lokoviških hribov, med predelavo oplemeniteno s svežim dimom iz Termoelektrarne Šoštanj, najboljši cviček iz vinorodnega okoliša v Krškem ter najboljše prigrizke savinjske doline.« Poleg njih so lanske zmagovalke Castanea ponujale odličen rum punč in pecivo v obliki kostanjev, ekipa BEST Maribor pa je stavila na mešanico receptov iz celotne Evrope.

Kostanje je pekla tudi ekipa Sexy Boys, ki je ubrala študentsko pot ter se opremila le s kapljico domačega žganja. Med peki sta se znašla tudi Dostopovca Miha in Nejc, ki sta s svojo ekipo Ekipica predstavljala domače dobrote (vino, sok in pivo). Domislili so se odlične predstavitve in namesto v klasičnem papirnatem kornetu, kostanje ponudili kar v papirnati ladjici. Na domačo hrano pa je stavila ekipa 100 % Prlek in pripravila »zobl pa lűk« v kombinaciji s prleškim špricarjem.

Vsak paket je vseboval najboljša drva in vrečko odličnih kostanjev.

Po strogem in strokovnem ocenjevanju smo dobili tri ekipe, ki so prejele medalje in praktične nagrade. Žirijo je najbolj prepričala kombinacija kostanj-zobl-lűk, sledilo ji je pecivo v obliki kostanjev, tretje mesto pa sta si zaslužila Nejc in Miha z Ekipico in inovativnimi ladjicami.

  1. mesto: 100 % Prlek
  2. mesto: Costanea
  3. mesto: Ekipica

Po zaključku uradnega dela se je dogajanje preselilo v notranje prostore Štuka, kjer se je v stilu kostanjevega piknika točilo kuhano vino.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGUrška KUR
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Nejc VEHOVEC
https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGMiha HORVAT

Oceni članek

Hvala!

User Rating: Be the first one !

Sorodni članki

Back to top button