Dostopov božičŽivljenjski slog

Dostopov božič: Poskrbi, da med prazniki ne bankrotiraš

Ni skrivnost, da decembra zapravimo veliko denarja. Kot študent je skoraj tvoja dolžnost, da poskrbiš, da imaš dovolj denarja za vse praznične stroške, poleg tega pa imaš nekaj na strani še za zabavo ali dve. Navsezadnje si nočeš pokvariti silvestrovanja s prazno denarnico.

Decembra se je težko držati “študentskega budgeta”. Že tako moraš nakupiti darila, za katera zapravljaš denar praktično cel december, poleg tega se težko upreš še kakšnemu darilcu zase, saj se navsezadnje vsi radi med prazniki malo razvajamo. Sploh, ko je celo mesto okrašeno in veselo, ti pa se moraš učiti ali iti hitro spat, ker imaš zjutraj faks. Zaradi prazničnega vzdušja je možno tudi, da boš več denarja porabil za socializiranje na študentskih zabavah. Kako lahko torej poskrbiš, da bo praznično nakupovanje uspešno, brez da bankrotiraš že sredi decembra?

Načrtuj, naredi seznam in se ga drži

Praznično nakupovanje je težavno predvsem, ko se odločimo, da bomo darila izbrali v trgovini. Gre za nenačrtovane nakupe, ki jih verjetno delamo vsi. Kdaj si se pa nazadnje točno držal seznama stvari, ki jih potrebuješ in nisi kupil čisto nič drugega? Najpogosteje vidimo, da je nekaj znižano in se ne moremo upreti. Ampak če želiš praznike preživeti tako, da ti kaj ostane na bančnem računu, se boš na žalost moral upreti akcijskim cenam zadev, ki jih trenutno ne potrebuješ nujno. Za upiranje skušnjavi je najbolje, da plačaš z gotovino in je imaš pri sebi samo toliko, kolikor je boš potreboval.

prazniki, budget, darila, varčevanje, kako varčevati decembra, bankrotiranje, denar, študentski budget, študentsko varčevanje, praznično vzdušje, bančni račun, seznam, zabave, študentske zabave, praznične zabave, silvestrovanje, študentsko silvestrovanje, kako kot študent varčevati med prazniki, kako varčevati med prazniki
Načrtuj vsa darila, da ti ne bo za kakšnega zmanjkalo denarja.

Letos daj torej več razmisleka v svoja darila, poskušaj vsa načrtovati in se ne prepusti spontanemu brskanju po trgovini. Če pa res ne veš, kaj bi nekomu kupil, si postavi okvirno ceno, koliko lahko zanj zapraviš. Naredi si “budget” za vsa darila in si vse zapiši. Tako lahko spremljaš, koliko denarja zapraviš in kako točno se držiš cen, ki si si jih zastavil.

Daj na stran nekaj denarja zase

“Budget” naredi tudi zase, saj se vsi radi razvajamo med prazniki. Ne slepi se, da si ne boš kaj kupil, raje si določi okvirno ceno, koliko si lahko privoščiš, da zapraviš na sebi. Če nameravaš obiskati Štuk, kakšen klub ali silvestrovati nekje zunaj, si določi, koliko denarja lahko zapraviš za alkohol, hrano in vstopnine. Nato boš videl, če si lahko privoščiš še kakšno drugo darilo zase.

K določenim cenam za darila in zase dodaj še ostale stroške, ki jih imaš. Tako imaš približno cifro, koliko denarja boš zapravil v decembru. Ta številka mora seveda biti manjša, kot je denar na tvojem bančnem računu, saj moraš vedno imeti nekaj denarja na strani, saj se lahko vedno pojavijo nenačrtovani stroški. Zato poskrbi, da se ne boš zadolžil pri starših in začel novega leta v dolgovih, ampak raje bodi pripravljen. Če ti bo ta denar ostal, boš pa novo leto začel na dobri noti.

 

Mojca KUPČIČ
Pixabay

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button