Življenjski slog

4 miti o nezvestobi, ki jim običajno verjamejo prevarani partnerji

(Pre)pogosto prihaja do nezvestobe. Potek varanja in okoliščine, zakaj do varanja sploh pride, so običajno zelo različne, okoli nezvestobe pa kroži veliko mitov. Preveri 4 izmed njih.

Raziskave kažejo, da se kar 25 odstotkov monogamnih zvez na neki točki sreča z nezvestobo. Nezvestoba je lahko čustvena ali spolna, vključuje pošiljanje sporočil ali osebna srečanja, je stalna afera ali enkraten dogodek … Posledice, ki jih pusti na čustvih vseh vpletenih, pa so v vsakem primeru lahko gromozanske.

Ob takih situacijah pa prevarani pogosto verjamejo neresnicam oz. mitom o varanju – preveri 4 izmed njih.

Mit #1: nezvestoba pomeni konec zveze

Vlada splošno družbeno prepričanje, da nezvestoba predstavlja konec zveze. Med kar 60 in 80 odstotkov poročenih parov pa po varanju ostane skupaj. Ne glede na to kakšno je mnenje ljudi okoli para, je ravnanje po prevari stvar dogovora in odločitve med partnerjema.

miti, varanje, prevara, zveza, privlačnost
Terapevti menijo, da morajo pari, ki želijo po prevari ostati skupaj, ugotoviti, kaj je povzročilo izdajo.

Mit #2: partner me je prevaral, ker me ne ljubi

Obstaja mnogo razlogov, zakaj se ljudje odločijo za varanje. Nekateri bi radi raziskovali svoje spolne želje, nekateri to počnejo kot posledica lastnih zlorab iz preteklosti … Nekateri varajo tudi zato, ker niso več zaljubljeni v svoje partnerje. To pa seveda ni pravilo. V resnici je poglavitni vzrok za varanje običajno ponotranjen strah in nezadovoljstvo tistega, ki vara.

Mit #3: mojega partnerja ne privlačim več

V sodobni družbi radi verjamemo, da je privlačnost strogo omejena na telesno privlačnost. Pojem privlačnosti pa je veliko bolj zapleten – nekoga lahko privlači partnerjevo zaupanje, humor, intelekt … Tako izgubi privlačnosti ne moremo pripisati varanja.

miti, varanje, prevara, zveza, privlačnost
Spolna privlačnost je pogojena z neštetimi dejavniki.

Mit #4: partner me je prevaral, ker ima narcisoidna nagnjenja

Nezvestobo mnogi pripisujejo značilnostim, ki jih pogosto povezujemo z narcizmom: npr. povečan spolni apetit, nagnjenje k priložnostnemu seksu … Spremenjeno vedenje tistega, ki vara, pa je bolj verjetno posledica njegovih zamer. Ko je nekdo prepričan, da ima dober razlog za varanje (npr. “moj partner ignorira moje čustvene potrebe”), lahko deluje narcisoiden, v resnici pa samo goji zamere, ki jih ne zna izraziti z besedami.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button