Prehrana

Mala Kuhna: Steak s kavbojskim krompirjem

Ko krompirček sreča steak, ta postane pravi pravcat kavbojski krompir!

A ni kar vsak ocvrt krompir vreden naziva kavbojski krompir. Tudi če zraven tega priložimo resen kos steaka, se je za prestižen naziv potrebno malenkost potrudit.

Za pripravo krompirja po kavbojsko boš potreboval:

  • Nekaj velikih krompirjev
  • Sol
  • Začimbno mešanico Argentinski gaucho
  • Olje ali svinjsko mast

Pripravo tega začni z izbiro velikih gomoljev mladega krompirja. Tega operi ter odstrani vse morebitne koščke zemlje ali starejše lupine. Nareži ga na velike podolgovate kose ter ga pokuhaj v osoljeni vodi med 8 in 10 minut. Kakšna minuta več ali manj, pa ne bo igrala bistvene vloge. Ko je krompir za kratek čas pokuhan, tega odcedi ter pusti za nekaj minut stati, da se ohladi.

Med hlajenjem bo iz krompirja voda počasi hlapela in bo ta izgubil veliko več vlage, kot je je imel surov. Rezultat tega bo zlato rjava in hrustljava skorjica.

S predhodnim kuhanjem pa boš dosegel da bo začinjena tudi notranjost krompirja.

steak, mala kuhna, kavbojski krompir, recept,
Krompir na kratko pokuhaj in ga začinjenega ocvri na masti ali olju.

Ko iz krompirja preneha hlapeti para, je ta dovolj ohlajen, da ga začiniš s svojo najljubšo začimbno mešanico za krompirček. Da bo zares kavbojski, svetujemo da ga začiniš z začimbno mešanico Argentinski gaucho. Omenjeno začimbo lahko najdeš na povezavi zacimbe.si.

Začinjen krompir ocvri na masti, da začne dobivati barvo. Lahko ga spečeš do konca, če pa želiš narediti korak več, pa tega vzemi iz olja in premakni na papirnato brisačko. Ponovno ga pusti za nekaj minut stati, da se ohladi. Ko je ohlajen, ga za kratek čas ponovno ocvri. Takšen krompirček bo vreden michelinove zvezdice!

A kaj bi bil kavbojski krompir brez družbe steaka!?

steak, mala kuhna, kavbojski krompir, recept,

Za pripravo steaka v poprovi omaki boš potreboval:

  • Suhozorjen ribeye steak ali kateri koli drug steak po izbiri
  • Sol
  • Maslo ali svinjsko mast
  • Kislo smetano
  • Zelen poper
  • Tasmanski poper

Pred pripravo pusti steak stati na sobni temperaturi 30-60 minut. To bo zagotovilo, da se bo notranja temperatura mesa nekoliko dvignila, steak se bo pa bolj enakomerno spekel. S krpo ali prtičkom popivnaj odvečno, ki se bo morebiti nabrala na površini mesa. Tega dobro začini le s soljo, kajti poper bo šel v priloženo omako! Težko, kvalitetno, najbolje litoželezno ponev počasi in dobro segrej, dodaj maslo ali svinjsko mast, ter kar takoj za tem tudi steak.  Tega peči na visoki temperaturi da dobi zlatorjavo skorjico, nato pa temperaturo zmanjšaj in ga peči do željene temperature, kar je za nas zagotovo medium! Ko je ta pripravljen, ga odstavi iz ponve ter pusti za nekaj minut odležat. Med tem pa lahko pripraviš poprovo omako. V ponev, kjer se je pekel steak, vmešaj nekaj žlic kisle smetane. Dodaj nekaj zrn zelenega in tasmanskega popra ter kuhaj nekaj minut, da se okusi prepojijo, zrna popra pa zmehčajo. Tega lahko po želji preden ga daš v omako tudi zmelješ. Ko poprova omaka dobi željeno gostoto, v to dodaj še steak, da se ta nekoliko pogreje – a le za kakšno minutko, saj ne želiš, da se ta začne kuhat!

Jed serviraj s ščepcem svežega peteršilja ali drobnjaka.

 

Nasvet: Če želiš prihraniti čas lahko krompir pokuhaš vnaprej. Pokuhan krompir bo v hladilniku dober vsaj kakšen dan, lahko ga pa tudi zamrzneš.

 

 Andrej VINDIŠ / Mala kuhna
 mala_kuhna
ikona snemalec Little Kitchen

Sorodni članki

Back to top button