FotoTehnologijaVideo

EBEC 2019: Študentski inženirji na Marsu

Prvi del letošnjega EBEC izziva na regijsko tekmovanje pošilja ekipo GRAN PRIX ENGINEERING.

Na prvem delu letošnjega EBEC izziva so se četverice mladih inženirjev soočile s triurnim izzivom spremembe ledu v pitno vodo.

Zagnani mladi inženirji in inženirke so tudi letos sprejeli EBEC izziv in se na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko pomerili v iznajdljivosti in načrtovanju. Devet štiričlanskih ekip se je na prvi dan evropskega študentskega inženirskega tekmovanja, ki ga lokalne skupine BEST gostijo na številne tehniških univerzah širom Evrope lotilo skupinskega načrtovanja novodobne naprave.

 

PRVI IZZIV: Kako do pitne vode na Marsu?

Če so bili na lanskem EBEC izzivu tekmovalci postavljeni pred vprašanje, kako doseči Mars, so se na letošnjem že znašli na rdečem planetu, a brez naprave, ki bi jim omogočala stopiti led v pitno vodo. Ekipe so se tako lotile izdelave naprave, ki bi iz vstavljene ledene kocke vrnila vodo in jo zbrala v plastičnem lončku. S ciljem izdelati kar se da učinkovito in hitro napravo, se je deveterica ekip lotila načrtovanja.

Omejeni s časom (na voljo so bile le tri ure, kasneje podaljšane še za trideset minut), materialom in orodji, ki so bili za vse sodelujoče enaki, so poskušali ustvariti kar najboljšo napravo. Po preteku časa je ekipe čakal še končni izziv: ocenjevalni komisiji kar najbolje predstaviti svojo rešitev.

EBEC 2019 - Ekipa GRAN PRIX ENGINEERING | Ekipi GRAN PRIX ENGINEERING je kljub proizvodnji slane vode pripadlo zmagovalno mesto.
EBEC 2019 - Ekipa | Tekmovalne četverice so poskušale v treh urah in pol ustvariti delujoče naprave.
EBEC 2019 - materiali | Za izdelavo rešitev so bili na voljo le preprosti materiali.

  Za najbolj učinkovito rešitev, med katerimi so nekateri stavili na elektrolizo, drugi na drobljenje ledu, spet tretji le na segrevanje, se je najbolj izkazala naprava ekipe GRAND PRIX ENGINEERING, ki je v dvajsetih minutah proizvedla največjo količino vode. Čeprav jim je komisija odbila kar tretjino točk, voda je bila zaradi napake naprave namreč slana in nepitna, je njihova rešitev zaradi inovativnega pristopa kljub temu povedla pred drugouvrščeno INFINITY in tretjeuvrščeno GARDO BEDAKOV. Zmagovalna četverica se bo kmalu preizkusila še na regijskem EBEC tekmovanju, ki pa bo prav tako potekal v Mariboru. Tam bo imela priložnost pokazati svoje veščine pred študenti sosednjih držav in se potencialno uvrstiti celo v evropsko finale tekmovanja.

   

  Nov dan, nove rešitve

  Drugi dan izziva, 26. marec, tekmovalne ekipe, v nekoliko drugačni sestavi kot dan prej, čaka še drugi del tekmovanja. Znova bodo iskali rešitev problema, ki pa bo tokrat le hipotetična. Tekmovalci  bodo morali predstaviti optimizacijo pretoka izdelkov iz nezveznega v kontinuirni pretok in s tem zmanjšati čas poti izdelkov do skladišča. Po domače: Kako zmanjšati zastoje v proizvodnji oz. zastoja na poti v skladišče? Tudi to najboljšo četverico čaka vstopnica na regijsko tekmovanje.

  Drugega dela EBEC tekmovanja so se udeležili tudi predstavniki različnih podjetij, ki so spremljali delo mladih. Morebiti so celo kje videli možnost za dolgoročno sodelovanje.

   

  Klara AVSEC
  Vid JERČIČ
  Miha HORVAT

  Klara Avsec

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button