Šport

Dakar 2021: Tokrat v znamenju varnosti in ukrepov zaradi virusa

Začetek januarja tradicionalno pripada tudi eni najtežjih avtomobilističnih in motorističnih preizkušenj. Reli Dakar v letu 2021 po zagotovilih prirediteljev bo, a bodo na prihajajočo izvedbo seveda tudi vplivale razmere po svetu zaradi novega koronavirusa. Na dirki v Savdski Arabiji pa bo tudi tokrat slovenski udeleženec Simon Marčič.

Tradicionalni vzdržljivostni reli Dakar, ki se je letos prvič preselil v Savdsko Arabijo, bo v začetku januarja 2021 doživel drugo izvedbo na tem prizorišču. Potem ko so se pojavila ugibanja, da bodo dirko morda morali odpovedati, so v zadnjih decembrskih dneh zagotovili, da preizkušnja bo. Bodo pa morali vsi sodelujoči upoštevati poostrene varnostne ukrepe.

Dirkaško tekmovanje se je konec sedemdesetih začelo v Severni Afriki. Nato pa se je zaradi nestabilnih političnih razmer na tej celini našlo zatočišče v Južni Ameriki. Tam so bili dirkači dobro desetletje, potem pa je začelo prihajati do trenj med vodstvom tekmovanja in državami, ki so dirko gostile. Tako je padla odločitev, da se prizorišče spet spremeni, v letu 2020 pa je dirka prvenec doživela v Savdski Arabiji.

Tudi v letu 2021 bo reli Dakar potekal v tej velikanski državi, bo pa imel precej sprememb. Predvsem pri trasi, saj bodo za tekmovanje med 3. in 15. januarjem, start in cilj bosta v mestu Džeda, pripravili drugačno traso kot letos in nekaj povsem novih etap.

Reli Dakar 2021 že 43. izvedba

Dirka bo sestavljena iz 12 etap, ki pa so marsikje drugačne kot v letošnji izvedbi. Dirkači bodo naredili krožno pot po državi. Na trasi bodo deležni vseh značilnosti, tako puščavskih razmer kot preizkušenj tik ob Rdečem morju.

Uvedli bodo oznake za nevarna področja na dirki, prav tako pa bodo na Dakarju 2021 tudi počasna območja. Za motocikliste pa bodo uvedli obvezno nošenje zaščitnih oblek oziroma motorističnih zračnih blazin. Na voljo pa bodo imeli tudi manj pnevmatik za menjavo.

Na najbolj kritičnih mestih bo hitrost omejena na 90 km/h. Ti ukrepi so povezani tudi z letošnjima tragičnima dogodkoma, ko sta na dirki oziroma zaradi posledic padca na njej umrla Portugalec Paulo Goncalves in Nizozemec Edwin Straver.

Skupno bo Dakar 2021 že 43. izvedba ene najtežjih dirk na svetu. V prihajajočem letu bodo imeli dirkači med zahtevnimi preizkušnjami samo en dan počitka (9. januar).

V dneh pred načrtovanim prihodom dirkačev v Savdsko Arabijo je skrb vzbudila napoved v tej državi, da bo zaprla meje zaradi pandemije novega koronavirusa. Zato so organizatorji tekmovalcem in spremljevalcem omogočili posebne čarterske polete, s katerimi bodo lahko do starta dirke kljub omejitvam prišli v državo.

Simon Marčič se trenutno nahaja v karanteni, ki jo morajo prestati vsi udeleženci relija Dakar 2021.

 

Tomaž BREGAR, STA
Denis JANEŽIČ

Sorodni članki

Back to top button